Ogrevanje - naročilo plina:
080 1005
Ogrevanje - oddaja stanja, računi:
080 6005
Jeklenke - dostava na dom:
080 2005
Jeklenke - pravne osebe:
080 4005
Ugodnosti in priložnosti za naše uporabnike.
UPN je idelano pogonsko gorivo.

UTEKOČINJEN ZEMELJSKI PLIN

Utekočinjen zemeljski plin je nova energetska alternativa na slovenskem trgu, ki bo pomembno znižala stroške energije, najprej industrijskim uporabnikom.


Utekočinjen zemeljski plin (UZP ali ang. LNGvelja za stroškovno učinkovit energent, ki lahko uporabnikom pomembno zniža dosedanje stroške energije. Gre za zemeljski plin v tekočem stanju, ki je ohlajen na -162 °C. Z utekočinjenjem zemeljskega plina se njegov volumen bistveno zmanjša, kar omogoča skladiščenje večje količine energije v manjših rezervoarjih. Zaradi doseganja bistveno manjših volumnov v primerjavi z zemeljskim plinom in večji energetski učinkovitosti postaja utekočinjen zemeljski plin vse bolj priljubljena alternativa. Danes se preko vstopnih terminalov UZP že skoraj desetina vse svetovne trgovine zemeljskega plina odvija v obliki utekočinjenega zemeljskega plina.
 

Izjemne lastnosti UZP

Transport utekočinjenega zemeljskega plina poteka po morju, rekah, cesti in železnici in ne prek omrežja zemeljskega plina, zaradi česar je lahko dostopen tudi na lokacijah, kjer omrežje zemeljskega plina še ni razvito. Velja za najčistejše plinasto gorivo, saj proizvaja bistveno manj CO2 in drugih škodljivih izpustov, kot na primer kurilno olje ali dizelska goriva. Odlikuje ga tudi enostavna dostopnost in zanesljivost dobave, saj naj bi svetovne  zaloge zadoščale vsaj za naslednjih 200 let. UZP je zagotovo energent prihodnosti v desetletjih, ko bodo zaloge nafte in naftnih derivatov izčrpane.
 

Pridobivanje UZP

Trenutno je na svetu 15 terminalov za utekočinjanje zemeljskega plina, od tega kar trije v Sredozemlju z  69 procesnimi linijami in 61 rezervoarji za skladiščenje. Prav tako deluje 47 terminalov za uplinjanje, ki celotno kapaciteto skladiščijo v 248 rezervoarjih za skladiščenje UZP.
V Evropi se relativno blizu nahajajo terminali za UZP v Italiji (Panigaglia), Franciji (Montoir, Fos-sur-Mer), Nizozemskem (Rotterdam), Belgiji (Zeebrugge), kar nekaj jih je v Španiji (Barcelona, Cartagena, Segurto, Bilbao itd.) in v Veliki Britaniji (Walles, Kent itd.), najdemo pa  jih tudi v Grčiji, Turčiji in na Portugalskem.
   
Več informacij o novi energetski alternativi vam bomo z veseljem posredovali.
Svoje vprašanje nam lahko posredujete kar prek tega spletnega obrazca.

Utekočinjen zemeljski plin predstavlja sodobno alternativo med pogonskimi gorivi za tovorni promet. Več na www.lng.si.