Dostava UNP v cisterni

UTEKOČINJEN NAFTNI PLIN (UNP)

Zanesljiv energent za vaš dom in posel

Utekočinjen naftni plin (UNP)


Utekočinjen naftni plin (UNP) je čist in učinkovit vir energije, ki se lahko uporablja na veliko raznovrstnih načinov. UNP je brezbarvno, nizko ogljično in visoko učinkovito gorivo. Skladišči in prevaža se v tekoči obliki, gori pa kot plin. Poznamo različne oblike UNP in sicer mešanico butana in propana, samo propan ali kot biopropan. UNP je zanesljiv in dostopen vir energije.
UNP vre pri nizki temperaturi in, da se izogne izhlapevanju zaradi nizkega vrelišča, ga običajno shranjujemo v jeklenih posodah pod tlakom, kot so plinske jeklenke ali plinohrami za utekočinjeni naftni plin.

Propan ima vrelišče pri -42°C, medtem ko ima butan višje vrelišče pri -2°C. Ker propan dobro deluje pri nižjih temperaturah, se običajno uporablja za zunanjo uporabo. Idealen je za uporabo v avtodomih pozimi, za grelna telesa na terasah in vrtovih restavracij ter kavarn ali na primer za delovna orodja, pečice ali viličarje. Nasprotno pa se butan običajno uporablja v zaprtih prostorih in je kot nalašč za vse prenosne kuhalnike in plinske grelnike. 

Butan plin cisterna v gorah

Utekočinjeni naftni plin

Enostavno dostopen energent za vaš dom ali posel

Daljinsko odčitavanje zaloge plina oz. telemetrija

Izberite telemetrijo in se razbremenite skrbi poznega naročanja plina. S telemetrijo postane skrb za zadostno zalogo plina v vašem plinohramu naša dolžnost in zaveza. Interes za storitev telemetrije lahko oddate na spletnem obrazcu

Načini uporabe

Sodobna druzina se ogreva s plinom

Ogrevanje

UNP se uporablja za ogrevanje domov in podjetij ali kot energent za vaš posel.  V primerjavi z drugimi energenti ima UNP nižje stroške začetne investicije. Kmetje ga lahko uporabljajo tudi za ogrevanje rastlinjakov.

Plinski štedilnik kuhanje na plin

Kuhanje

UNP se enostavno priključi na katerikoli gospodinjski aparat in z uporabo plina ste preklopili na čistejši vir energije. Glavna prednost kuhanja na plin je hitra priprava hrane in takojšnje ogrevanje, saj kuhanje poteka na odprtem plamenu, kjer sami nastavljamo jakost kuhanja. Če se niste odločeni, naj vam povemo, da vsi pravi kuharski šefi kuhajo na plin.

Tovorni promet na LPG avtoplin

Transport

Vedno bolj se UNP uporablja tudi kot gorivo za transport avtomobilov. Najbolj razširjena alternativa je avtoplin; po vsem svetu ga vozi več kot 25 milijonov vozil.

Plinska jeklenka za avtodom

Kampiranje in avtodomi

UNP je uporabljen tudi v različnih turističnih jeklenkah ter plinskih kartušah, ki jih uporabljate pri kuhanje na kuhalnikih in žarih.

Prednosti uporabe UNP

 • Zanesljiva oskrba

  UNP je fosilni vir, katerega zaloge so na voljo še vsaj za nekaj stoletij. Glede na dane izkušnje je oprema enostavno kompatibilna tudi z drugimi viri, kot je denimo utekočinjen zemeljski plin (LNG) oziroma 100 % obnovljivi vir – biopropan.
 • Okolju prijazen energent

   Ob izgorevanju UNP nastaja bistveno manj CO2 kot v primeru drugih fosilnih goriv. Prav tako ob izgorevanju praktično ne nastaja pepel ali drugi prašni delci. UNP se lahko uporablja tudi na vodovarstvenih območjih ali na poplavnih območjih.
 • Visoka kurilna vrednost

  UNP ima v primerjavi s kurilnim oljem večjo kurilno vrednost; 1 kilogram propana namreč proizvede toliko energije kot 1,33 litrov kurilnega olja.
 • Brezskrbno delovanje

  Ogrevanje z UNP je za uporabnika enostavno in deluje s »pritiskom na gumb«. Za zalogo v primeru namestitve števca skrbi dobavitelj energije oziroma mi. V primeru večjih postrojenj lahko namestimo sistem za daljinsko vodenje in upravljanje energetske postaje.
 • Mobilna energija

  UNP v tekočem stanju shranjujemo v plinskih jeklenkah in ga tako lažje prenašamo oz. uporabljamo. Konec koncev, kdo pa ni ljubitelj prenosnih stvari? Propan je zaradi nizkega vrelišča potrebno shraniti in uporabljati na prostem, butan pa je najbolje uporabiti in shraniti v zaprtih prostorih.
Webinar Butan plin
WEBINAR
Prijavite se na webinar Z alternativnimi energetskimi rešitvami do prihrankov, ki bo potekal v sredo, 6. 3. ob 10.30. uri Preverite več