e-račun za račun po elektronski pošti Butan plin

E-RAČUNI

Za lažje poslovanje

E-račun

E-račun je brezplačen, enostaven za ravnanje in prijazen do okolja. Družba Butan plin omogoča izdajo računov v elektronski obliki (e-obliki). Namesto papirnatega računa se lahko uporabniki e-pošte odločijo za prejem računov v izbrani elektronski predal (na svoj e-mail oziroma e-naslov), uporabniki spletne banke pa tudi neposredno v svojo spletno banko (e-banko). Naročilo na e-račun pomeni le spremembo načina pošiljanja računov, vsebina računa pa je enaka papirnati različici.

E-račun na e-naslov (email)

E-račun prejmete na izbrani e-naslov, ki ga navedete ob prijavi. Za sprejem e-računov na svojem računalniku si boste morda morali urediti ustrezne nastavitve programske opreme, ki omogočajo in dovoljujejo sprejem vsebine in priponk (pdf, xml – za pregledovanje računov v PDF formatu potrebujete pregledovalnik Adobe Acrobat Reader, medtem ko je vizualizacija e-računa v XML obliki mogoča s standardnimi pregledovalniki, kot je na primer Internet Explorer 6.0 ali novejši), ki jih posredujemo. Prejem računa vam tako omogoča pregled nad prejetimi računi in enostavno arhiviranje na vašem računalniku.

Prednosti e-računa v spletno pošto (email)

 • Storitev ne predstavlja dodatnega stroška.
 • Evidentirano, varno in pregledno poslovanje.
 • E-račun je okolju prijazen, saj se zmanjšajo stroški papirja, tiskanja in druge logistike.
 • Račun prejmete prej kot papirnatega.

Kako se naročim na e-račun po spletni pošti?

Za naročilo e-računa je potrebno izpolniti Vlogo za izdajo e-računa in jo poslati:

 • na elektronski naslov: eracuni@butanplin.si
 • po navadni pošti na naslov: Butan plin d. d., Verovškova 64a, 1000 Ljubljana
 • na faks: 01 588 98 06

E-račun v e-banko

E-račun je uveljavljen način poslovanja s pomočjo sodobnih bančnih poti in omogoča prihranek časa in denarja. Račun za storitve družbe Butan plin v e-obliki prejmete v svoj predal e-banke, kjer ga brez dodatnih aktivnosti poravnate – enostavno, brez dodatnega tipkanja, prepisovanja številk in referenc. Na prejemanje računa v e-banko se lahko naročite uporabniki e-banke (spletne banke), ki omogoča prejemanje e-računov.

Prednosti e-računa v e-banko

 • Plačevanje računov z le nekaj kliki.
 • Vsi podatki so že izpolnjeni, zato ne prihaja do neljubih napak.
 • E-račun je okolju prijazen, saj se zmanjšajo stroški papirja, tiskanja in prevoza.
 • Prejeti in plačani e-računi se vam shranjujejo v arhivu spletne banke.

Kako se naročim na e-račun v e-banko?

 • Prek spletne banke, kjer v polje »ID referenca« vpišete številko zadnjega prejetega računa.

Združite e-račun po spletni pošti s plačilom prek direktne obremenitve

Predlagamo, da e-račun po e-pošti združite s plačilom prek direktne obremenitve, kar lahko uredite prek obrazca Soglasje za direktno bremenitev. Prejeti e-računi vam služijo za spremljanje in vpogled v vsebino računov, plačilo pa banka izvede prek direktne obremenitve in vam ni potrebno skrbeti za plačilo slehernega računa, ampak bo to na izbran datum izvršeno samodejno iz vašega bančnega računa.

Pogosta vprašanja o e-računih

Na prejemanje e-računov se lahko prijavijo fizične in pravne osebe, ki račun plačujejo s plačilnim nalogom ali so uporabniki spletnih bank oziroma komitenti bank, ki prejemanje e-računov v spletno banko omogočajo.

Odjavite se lahko na dva načina:

 • z izpolnitvijo obrazca Preklic vloge za izdajo e-računa in izbiro drugačnega načina izpisa računa (obrazec posredujete na družbo Butan plin),
 • z oddajo e-odjave v spletni banki.

V tem primeru vam bomo v bodoče pošiljali račune s plačilnim nalogom v papirni obliki.

Ob menjavi ali ukinitvi številke TRR-ja je potrebno javiti spremembo, saj sicer računov ne boste prejeli oziroma jih bo banka zavrnila. Ob prehodu na drugo banko, preverite, ali nova banka omogoča izmenjavo e-računov in nam ponovno sporočite, kako želite v prihodnje prejemati račun (v e-banko, na e-naslov, po pošti).
V primeru, da spremenite svoj e-mail in želite, da vam e-račun posredujemo na drug naslov je potrebno izpolniti Vlogo za spremembo e-naslova (obrazec posredujete na družbo Butan plin).
Za prejemnike e-računov veljajo enaki pogoji v postopkih reklamacije kot to velja za prejemnike papirnatih računov. Postopek vložitve reklamacije je zaveden na računu in v splošnih pogojih.

Uporabna dokumentacija