Preskoči na vsebino
Avtoplin gorivska ročka Butan plin Ljubljana

AVTOPLIN (LPG)

Ugodno, varno in okolju prijazno gorivo za osebna vozila

Avtoplin (LPG)

Zmanjšajte onesnaževanje in prihranite.

Avtoplin (LPG) je idealno gorivo za vse, ki želite prihraniti in v čim manjši meri obremenjevati okolje. Avtoplin zniža stroške porabe goriva, zmanjšuje onesnaževanje okolja in bistveno podaljšuje življenjsko dobo vašega vozila.
Zaradi opaznih tehničnih, okoljskih in finančnih prednosti je avtoplin gorivo prihodnosti. Na plinski pogon lahko preklopite vsak avtomobil, zato ne odlašajte in si že danes zagotovite udobnejšo in okolju prijaznejšo vožnjo.

Prednosti uporabe avtoplina

Izberite alternativo klasičnim gorivom.

 • Varnost

  Glede na opravljene teste je LPG v primerjavi z bencinom varnejše gorivo, saj pri požaru plin iz rezervoarja izteka postopoma in gori v usmerjenem ognju, bencin pa se razlije, zato ogenj takoj zajame celotno vozilo. Tudi v primeru prometne nesreče dokazano ni skrbi, saj so vgrajeni elementi plinskega pogona trpežni. 
 • Delovanje motorja

  Ob uporabi LPG je tek motorja mirnejši in tišji, trajanje motornega olja daljše, doba trajanja motorja pa se poveča za okoli 35 %. Zmes plin-zrak v cilindrih motorja izgoreva popolnoma, zato ne prihaja do izgub goriva v izpušnih plinih. Avtoplin ne povzroča korozije, ki je zaradi aditivov v bencinu značilna za bencinske motorje. 
 • Okoljska sprejemljivost

  Z uporabo avtoplina znižamo emisije škodljivih plinov v okolje. S predelavo sodobnega vozila na avtoplin dosežemo do 34 % znižanje emisij dušikovega oksida, do 15 % znižanje emisij ogljikovega dioksida in skorajda popolno odpravo emisij ogljikovodikov.
 • Univerzalna uporabnost

  Plinski pogon je možno vgraditi v skoraj vsa vozila na bencinski pogon, novejša tehnologija pa omogoča vgradnjo v čisto vsa vozila. Vgradnja plinskega sistema je najenostavnejša pri vozilih z uplinjačem, zahtevnejša je pri motorjih z direktnim vbrizgavanjem in katalizatorjem.
 • Nizki stroški in široka prodajna mreža

  Naložba v vgradnjo plinskega sistema se vam, ob 2.000 prevoženih kilometrih na mesec, povrne že v roku enega leta. V Evropi tovrsten pogon uporablja več kot 15 milijonov vozil. Tovrstni sistemi so v prihodnosti primerni tudi za obnovljive vire kot je bioLPG. 

Nasveti

Vožnja na avtoplin

Z upoštevanjem nekaj enostavnih navodil lahko bistveno znižate porabo goriva in povečate varnost ter užitek v vožnji. 

Vožnja z avtoplinom nam zagotavlja veliko kilometrov za malo denarja. Da pa bo naš jekleni konjiček deloval dolgo in optimalno, poskrbimo sami z ustrezno nego.

Na trgu se pojavljajo številni monterji, ki stranke poskušajo prepričati, da se opozorilni signali lahko pojavijo. Po predelavi se mora vozilo obnašati povsem enako kot prej. V primeru, da sveti kakršna koli lučka, gre za napako v delovanju, ki jo je treba odpraviti.
Nekateri ugotavljajo, da je pri vozilih na avtoplin večja možnost korozije na izpušnem sistemu. Priporočljiv je vsakoletni obisk tehničnega pregleda, dosledno menjavanje filtrov in dolivanje olja, ki zagotavlja mazanje ventilov, saj se v nasprotnem primeru lahko motor okvari.

Za razliko od klasičnih motorjev s prisilnim vžigom, ki jih poganja bencin, se avtoplin dovaja v zgorevalno komoro motorja v plinasti fazi, v kateri ni prisotnih aditivov. To vodi do povečane obrabe ventilov in sedežev ventilov. Na trgu je možno dobiti posebna olja za avtomobile na plin, primerna kot najboljša zaščita za specifične težave, ki nastanejo ob uporabi UNP, saj:

 • omogočajo zaščito valjev in sedežev ventilov motorja pred povečano obrabo,
 • čistijo in mažejo zgorevalne komore motorja,
 • čistijo avtoplinske injektorje in cevi,
 • zmanjšujejo škodljive emisije,
 • povečajo učinkovitost in življenjsko dobo motorja.

Olja za mazanje ventilov pred obrabo, sprej za preverjanje plinotesnosti in različni adapterji za točenje plina so pri vozilih na avtoplin skoraj nujna oprema.