Na arhiv novic

18. 03. 2022 Novice podjetja  | Jeklenke

Butan plin sedaj z najčistejšo dostavo jeklenk na dom

Nova dostavna vozila Zelene jeklenke na stisnjen zemeljski plin
V Butan plinu smo s koncem februarja floto dostavnih vozil okrepili z vozili na stisnjen zemeljski plin (CNG) oz. metan. Vozila na CNG v primerjavi s konvencionalno dostavo na dizelska goriva v ozračje spustijo kar 40 % manj CO₂,  kar na letni ravni pomeni, da bomo na ta račun v ozračje spustili kar 14 ton  manj CO₂, 80 % manj dušikovih oksidov (NOx) ter praktično nič zdravju škodljivih prašnih delcev. Naročilo Zelene jeklenke je z novimi dostavnimi vozili na CNG postala še bolj okolju prijazna storitev.

CNG velja za enega najčistejših pogonskih goriv z večjo kalorično vrednostjo kot bencin in dizel. Kot alternativno gorivo ima tudi čistejše izgorevanje (celo bolj kot električna vozila), motorji pa so tišji kot bencinski in dizelski ter posledično bistveno pripomore tudi k zmanjšanju onesnaženosti s hrupom. Odločitev za prehod na okolju prijaznejša dostavna vozila je skladna z uresničevanjem trajnostnih zavez skupine SHV Energy, katere del je tudi Butan plin. 
Že v lanskem letu smo prvi v Sloveniji svojim strankam ponudili Zeleno jeklenko, ki je napolnjena z 20% biopropana, plina, ki je po lastnostih popolnoma enak navadnemu utekočinjenemu naftnemu plinu (UNP), le da je proizveden iz 100 % obnovljivih virov in pomembno zmanjšuje izpuste CO₂. Skupina SHV Energy je zavezana stalnemu razvoju novih energetskih rešitev z nizkim ogljičnim odtisom. Zadali smo si znižanje CO₂ emisij za 25 % do konca leta 2025 oziroma znižanje za 5 milijonov ton CO₂. Naša zaveza za prehod na čistejšo energijo: do leta 2040 bomo 100 % energije proizvedli iz surovin na biološki osnovi (nefosilnih). 

»Naša skupna zaveza v okviru korporacije SHV Energy je oskrba z energijo iz 100 % obnovljivih virov. S prehodom na okolju prijazna dostavna vozila smo naredili nov, pomemben korak na tej poti do brezogljičnega poslovanja.«  je ob pomembnem mejniku povedal Tomaž Grm, direktor podjetja Butan plin.