Preskoči na vsebino
Na arhiv novic

11. 05. 2022 Novice podjetja  | Jeklenke  | Blog

13 nasvetov preden odrinete na pot z avtodomom

Avtodom družina
Pomlad in poletje je čas, ko se na popotovanja množično odpravijo ljubitelji kampiranja in počitnikovanja z avtodomi. Prav uporaba slednjih je postala v zadnjih letih še bolj priljubljena, predvsem zaradi svobode in večje fleksibilnosti, ki jo imamo na poti. Če so tudi vaša prva izbira počitnice z avtodomom ali pa se boste na pot z njim letos podali prvič, smo vam pripravili nekaj nasvetov ter seznam obveznih plinskih naprav, ki jih potrebujete vzeti s seboj na počitnice.

1. Plusi in minusi potovanja z avtodomom. Je sploh primeren za vašo družino?

Med prijatelji se vedno najde strasten navdušenec in zagovornik prednosti avtodoma, a vendar je dejstvo, da počitnice na štirih kolesih niso primerne za vse družine. Če otroci slabo prenašajo vožnjo ali pa vas poletna gneča na cestah spravlja v stres, ste družina, ki bolj kot v raziskovanju in skupnem druženju uživa v udobju in zasebnosti velikih (lastnih) sob ter široki ponudbi hrane, ki jo pripravijo in za obedom pospravijo drugi, potem morda avtodom za vas ni najboljša izbira. Če pa je za vas pot del dopusta, na kateri si lahko ogledate znamenitosti, se ustavite za pogled na prekrasno pokrajino ali pa vas ta preprosto pelje nekam drugam, kot je bil prvotni plan, potem vam bo avtodom dal še več svobode in vas razbremenil brskanja in iskanja prostih nastanitvenih kapacitet.

A preden potrdite svojo 3 tedensko rezervacijo najema avtodoma ali pa se celo odločite za nakup vozila, je pametno da naredite vsaj eno krajšo pot (npr. podaljšan vikend), po kateri se boste lažje odločili za:

  1. izbiro pravega avtodoma,
  2. pravi način potovanja za vašo družino (kar lahko vpliva tudi na destinacijo),
  3. opremo, ki jo boste potrebovali na poti.

Prednosti  avtodoma!

  • Večja fleksibilnost na poti
  • Udobje doma na 4 kolesih
  • Neodvisnost od lokacije 
  • Uživate v prvi vrsti od morja v objemu narave
  • Povežete se z družino
Kamper z razgledom

Glede najema avtodoma pravijo strokovnjaki, da optimalen najem znaša vsaj 5 dni, saj je pri prevoženih 300 km na dan v tem času možno že marsikaj videti, daljši najem pa zniža dnevno tarifo najema. Nekatera podjetja, ki nudijo najem avtodomov omejujejo število maksimalno prevoženih kilometrov na dan (400 km na dan), je pa to odvisno tudi od dni najema. Z izpitom B kategorije lahko vozite avtodom do skupne mase 3,5 tone, zato je pri izbiri avtodoma pomembno, da ne izberete prevelikega, saj ste v tem primeru omejeni tudi pri obisku nekaterih mestnih središč. Preden se odpravite na pot, je smiselno dobro naštudirati navodila - treba je vedeti, kje so vgrajeni ventili za vodo in katerega je treba zapreti, oziroma odpreti, zakaj je stekla voda iz grelnika, ki ga ogreva plin, pozanimajte se, kako je treba pravilno zamenjati plinsko jeklenko, kako se izprazni WC, kje so nameščene varovalke, kam namestiti podpornike, da bo avtodom med bivanjem stabilen... V ceno najema ni vključenega stroška goriva, cestnin, vozilo pa je zavarovano – dobro pa je preveriti, kaj vse krije zavarovanje.

Kaj je PZA in kje najdem več informacij o lokacijah?

PZA pomeni postajališče za avtodome in je v angleščini označeno kot Camper stop. PZA lokacije za Slovenijo, Hrvaško in Srbijo lahko preverite na spletnih straneh Avtokampi.si, za preostali del Evrope pa na strani Camping Europe.
 

2. Sever, jug, vzhod ali zahod – kam se odpraviti?

Sedaj, ko ste se odločili za sam način popotovanja, je potrebno določiti še smer potovanja in končni cilj. Tako boste lažje preračunali, koliko dni potrebujete do svoje želene destinacije in kdaj se bo potrebno vračati, da se še pravočasno vrnete domov, raztovorite vsi prtljago in vrnete avtodom (če ta ni vaš). Pri poti bodite pozorni, da preverite:

  • Kje na poti se nahajajo lokacije PZA (Camper stop).
  • Ali je v tej državi dovoljeno kampiranje na divje – nekatere države ga celo spodbujajo, medtem, ko vas spet drugje lahko precej oglobijo.
  • Strošek prenosa podatkov. Če vas skrbi strošek za prenos podatkov oz. da se na poti znajdete brez signala, lahko zemljevide predhodno prenesete iz Google maps, v njih pa si označite (pin) lokacije za spanje in postanke. 
  • Pri vožnji upoštevajte priporočila Google Maps ali Garmina, saj se vam lahko hitro zgodi, da se sicer znajdete na preozki poti, kjer je obračanje ali srečanje z drugimi vozili za avtodom precej nehvaležno. 
  • Kje na poti lahko napolnite ali zamenjate svojo jeklenko in tako poskrbite, da boste brez skrbi za ogrevanje / hlajenje oziroma kuhanje.
 

3. Katero plinsko jeklenko izbrati za pot

V nasprotju z električnimi priključki in napravami, pri katerih ste omejeni na storitve in priključke v kampih in PZA, vam plin nudi svobodo kampiranja, ogrevanja in hlajenja tudi na divje. V nekaterih manjših in odročnih kampih sama električna napeljava ne prenese velikih obremenitev in je že kombinacija električnega kuhalnika in hladilnika preveč za omrežje, rezultat pa je izpad elektrike. Zato je pravi odgovor plinska jeklenka. 

Klasična dvokilogramska turistična jeklenka, polnjena s propanom, je prepoznavna po dobrem razmerju med ceno in kvaliteto ter zanesljivosti. Je lahka in kompaktna, kar omogoča preprost transport in uporabo ter zadostuje za približno 11 ur kuhanja. Kuhalnik premera 22,5 cm je dovolj velik za posode, kjer lahko skuhate obrok za celo družino.

Dvokilogramska aluminijasta jeklenka višje kakovosti je idealna za uporabo v avtodomih, kot sta na primer VW California ali Mercedesov Marco polo, saj je po dimenzijah idealna za prostor, namenjen shranjevanju plinske jeklenke. Uporabite lahko tudi jeklenko Ekopool, ki ima dodaten premaz za zaščito pred korozijo.


Na pot se odpravite pripravljeni. Zavedajte se, da v tujini ni vedno možna zamenjava jeklenke iste barve, saj je načeloma plinska jeklenka last ponudnika, ki jo vam daje v najem. Če ponudnik svojih storitev ne nudi v drugi državi, potem menjava jeklenke (Zelena za Zeleno) ni mogoča. Zato je pametno, da pred potjo preverite svoje zaloge plina v jeklenki. Zeleno jeklenko lastniki avtodoma običajno polnijo s propanom, saj je mešanica butan-propan zaradi uparjanja plina primerna le za toplejše dni. Jeklenko lahko zamenjate v specializirani trgovini na Verovškovi 70, ali pa jo naročite z dostavo na dom.

Na eno jeklenko si želimo priklopiti več porabnikov oziroma naprav. Kaj potrebujemo?

Vse, kar potrebujete, je regulator GOK z dvema izhodoma, ki ima ventila za zapiranje posameznega izhoda in je primeren za jeklenke s KLF navojem (nemški). Če želite priklopiti regulator na klasične jeklenke, ki jih imamo v Sloveniji, torej tudi na Zeleno jeklenko, potrebujete SLO-NEM adapter.

4. Pred odhodom preverite še 10 priporočil izkušenih avtodomarjev

Preverili smo, kaj so tisti nasveti, za katere so si družine želele, da bi jih slišale preden so se prvič odpravile na popotovanje z avtodomom. Preverite jih, morda pa pridejo prav tudi vam!

  • Če niste prepričani, da boste nekaj potrebovali na poti – potem tega ne nosite s seboj. Na splošno je pravilo za pot, spakirajte le res nujne stvari.
  • Ne vozite več od 3 h/dan in raje uživajte na poti. Če bo vaš urnik preveč natrpan z vožnjo, potem vaš dopust ne bo služil glavnemu namenu – počitku.
  • Preden zapustite PZA si naredite seznam nujnih stvari, ki jih je potrebno postoriti pred odhodom, kot denimo pospravljena antena, pospravljene stopnice, zaprt odvod odpadne vode.
  • Preverite prednosti članskih kartic kot so CKE (Camping Key Europe), ki jo nudi AMZS ali kartica Avtokampi. Z obema lahko uveljavljate določene popuste v kampih ali za samo opremo, ki jo potrebujete na poti. 
  • Rezerven ključ avtodoma imejte v voznem delu in obratno (ključ vozila v avtodomu).
  • Izmerite hladilnik z večjim zamrzovalnikom in si pred odhodom naredite zalogo zamrznjene hrane. Tako si lahko nakupite zalogo v krajih, kjer je hrana cenejša in več časa namenite uživanju in kampiranju na divjem.
  • Spanje raje rezervirajte ob prihodu, a predhodno preverite zasedenost kapacitet. Lahko se zgodi, da vam kamp ne bo všeč ali pa bo edino prosto mesto na lokaciji brez sence. Kadar rezervacijo za več dni (in brez poznavanja kampa) opravite predhodno, se vam zna zgoditi, da je ne boste mogli odpovedati in oditi na drugo mesto, ki bi vam bolj odgovarjalo.
  • Za vsak slučaj s seboj vzemite tudi manjši šotor. Če se izkaže, da so nekateri člani družine med spanjem bolj nemirni, vam bo šotor omogočil miren spanec brez motenj.
  • S seboj vzemite posteljnino in oblačila v temnih barvah. V avtodomu postane postelja kavč in male nožice kljub redoljubnosti hitro prinesejo umazanijo v avtodom.
  • Preverite aplikacije, v katerih popotniki izmenjujejo informacije in nasvete o PZA in lokacijah, kjer lahko prenočite – ena takih je denimo Park4Night.
 

Verjamemo, da vam bodo nasveti, ki smo vam jih pripravili, prišli prav, vaš naslednji popotniški izziv pa poln nepozabnih dogodivščin in prekrasnih izzivov.


Bodite obveščeni
Prejmite naše e-novice