Na arhiv novic

22. 09. 2022 Blog  | Jeklenke

Recepti izpod rok Bruna Šulmana

Blog_recepti Bruno Sulman
V Butan plinu smo že drugo leto v sodelovanju z MasterChef zmagovalcem 2021 Brunom Šulmanom za vas pripravili zanimive recepte. Sledite Brunovim navodilom in si pričarajte svoje kulinarične mojstrovine.

Preverite recepte

Recepte zmagovalca MasterChef 2021 Bruna Šulmana najdete na našem YouTube kanalu.

Mladi kuharski Chefi prisegajo na plin

V profesionalnih kuhinjah največkrat kuhajo s pomočjo plina. Tako imajo kuharji večji nadzor nad temperaturo, takojšen odziv štedilnika na idealno temperaturo pri pripravi hrane, pa še čiščenje je enostavno. Tudi, če (še) niste pravi mojstri kuhanja, vas pa to veseli in sprošča, bodo vaše jedi, pripravljene na plinu, vsekakor vredne okušanja. Tudi mladi kuharski upi potrjujejo, da je kuhanje na plinu njihova prva izbira. Na našem Youtube kanalu si lahko ogledate vse recepte, spodaj pa predstavljamo tri.  

Brunovi nasveti preden se lotite spodnjih receptov

  • Za najboljši burger si polpete pripravite sami. Pri mesarju kupite goveje pleče z 20% masti.
  • Pustite, da se meso segreje na sobno temperaturo. Tako bo doživelo "manj šoka", kar omogoča bolj enakomerno pečenje.
  • Pri pečenju račke ne potrebujemo namastiti ponve, ampak jo pečemo s kožo navzdol. Peči začnemo na nizkem ognju, maščoba kože se počasi topi in jo sproti odlivamo (na njej popečemo rdeče zelje), nato pa počasi zvišamo na srednjo temperaturo pečenja za hrustljavo skorjico.
  • Za kari je najboljši basmati riž, ki ga pred kuho operemo, da speremo dodatni škrob, ki je na zunanjem delu zrn.
  • Za kari pasto uporabimo sveže začimbe, ki jih zmeljemo v terilniku.

Vedno slasten burger

Ne glede na to ali je zvezda vašega prvega pomladnega piknika ali je redno na vašem meniju, je pomembno, da je burger sočen in slasten. Drži se ga tradicionalna povezava s hitro in slabo prehrano a odkar so burgerji v trendu, temu ni tako, sa lahko s kombiniranjem kvalitetnih sestavin in kosov mesa postane prav zdrav obrok. Zmagovalec tekmovanja MasterChef 2021 Bruno Šulman nam je izdal trik za svojega - poleg dobrega mesa in nekaj maščobe ga odlikujeta še domača omaka iz paprike, čebulna marmelada in kozja skuta. Preverite recept!

Vedno slasten burger

Kuhanje z Zeleno jeklenko

Dober burger  je zvezda vsakega piknika.

Enostaven obrok s karijem

Kari je pomemben del tajske kuhinje in se nanaša tako na jed kot tudi na karijevo pasto, ki se uporablja za pripravo jedi. Obstajajo tri glavne vrste tajskega karija – rdeči, rumeni in zeleni – ki so razvrščeni glede na barvo karijeve paste, saj barva čilijev in drugih sestavin daje vsakemu kariju poseben odtenek. Zeleni kari velja za najbolj priljubljen kari v tajski kuhinji, saj je tudi najmanj pekoč. Poleg polnega okusa in krasnega vonja, je pri kariju najboljše to, da ga lahko pripravite na različne načine - z zelenjavo, z govedino ali pa s piščancem, kot ga je pripravil Bruno.

Ker je priprava relativno enostavna in zanj ne potrebujete veliko gorilnikov, je primeren tudi za pripravo na kampiranju. Potrebujete le plinski kuhalnik in Zeleno jeklenko ali kakšno manjšo turistično jeklenko, ki so na voljo v Butanplin trgovini

Tajski kari po receptu Bruna Šulmana

Kaj je glavna razlika med zelenim in rdečim karijem?

Glavna razlika je v barvi. Rdeči kari kot osnovo za svojo pasto uporablja suhe rdeče čilije, medtem ko zelena pasta vsebuje korenine koriandra, zelen čili in zeleno kajensko papriko. Prvi je precej pekoč, drugi pa veliko slajši.

Martinova pojedina z račko

Martinovo praznujemo 11. novembra kot praznik, ko se mošt spremeni v vino. Ime je dobilo po svetniku Svetem Martinu, ki je bil znan po tem, da svoj dal plašč beraču, da bi lahko skril svojo revščino. Ob tem prazniku je najpogosteje na jedilniku gos, mlinci in rdeče zelje.

Zmagovalec tekmovanja MasterChef 2021 Bruno Šulman je za vas pripravil recept s pečeno račko s hrustljavo skorjico, karameliziranim cvetačnim pirejem ter popečeno bučo in rdečim zeljem. Okusna jed pripravljena s pomočjo plina iz Zelene jeklenke si zasluži biti na vašem jedilniku večkrat letno.

Martinova pojedina z račko

Martinova račka izpod rok Bruna Šulmana.

Pa dober tek!

In ne pozabite, če vam zmanjka plina, vam Zeleno jeklenko dostavimo povsod po Sloveniji.

Naročite jo lahko 24/7, vse dni v letu s klicem na 0802005 ali prek spleta.