Hiša dobrega počutja
Turistične kmetije v Sloveniji so z naravo, gostoljubjem in kvalitetno domačo hrano vedno bolj priljubljen počitniški cilj. Gostje cenijo mir, prijazne gostitelje in ekološko pridelano hrano, ki je tudi ena bistvenih prvin Eko kmetije Urška iz Stranic pri Zrečah, ene najlepših kmetij na teh koncih. Na kmetiji se s turizmom ukvarjajo že več kot 30 let. Leta 2011 so prvi v Sloveniji pridobili trajnostni certifikat Eko marjetica, med prvimi so imeli certifikat Green Accomodation, tekom let pa so kmetijo razvijali tako, da imajo 90 odstotkov lastne ekološko pridelane hrane.
Vedno si prizadevajo, da dopolnjujejo svojo ponudbo za goste (imajo wellnes, zunanji bazen s krasnim razgledom na okoliške griče, zeliščni vrt itd.) in so v koraku s časom. Zato so se tudi odločili in v začetku letošnjega poletja nadomestili uporabo utekočinjenega naftnega plina s Futuria propanom - plinom iz 100% obnovljivih virov. Z uporabo tega energenta prispevajo k zmanjšanju vplivov na okolje, hkrati pa uporabljajo zanesljivo energijo.
Urška Topolšek Planinšek
Eko Kmetija Urška
Naročite Futuria propanKakšne so izkušnje s plinom in zakaj ga na Kmetiji Urška radi uporabljajo?
Urška Topolšek Planinšek: "Na plin smo navajeni že od naše babice in nam je samoumevno da kuhamo na plin. Tudi v novi hiši smo si kupili štedilnik za na plin, ker si ne predstavljamo drugače kuhat."
S katerimi jedmi, pripravljenimi s pomočjo plina, najraje razvajajo svoje goste?
Urša Topolšek Planinšek: "Jedi, ki jih pripravljamo na plinu je res ogromno tako, da zelo težko izpostavim eno. Znani smo po cvetlični juhi, tudi našo dušeno pečenko delamo na plinu in je zelo sočna."
Tako kot na Kmetiji Urška v večini profesionalnih kuhinjah prisegajo na kuhanje s plinom. Tako imajo kuharji večji nadzor nad temperaturo, takojšen odziv štedilnika na idealno temperaturo pri pripravi hrane, pa še čiščenje je enostavno. Jedi, pripravljene na plinu in predvsem iz domačih sestavih, pa so vsekakor vredne okušanja.
Dober glas se širi v deveto vas
Štirinajst hektarov velika kmetija Urška ponuja sedem sob, kjer lahko sprejmejo do dvajset gostov in njihove kapacitete so vedno zasedene. Gospodarica, gospa Vilma, je daleč naokrog poznana kot izvrstna kuharica. Skupaj s hčerko Urško, ki vodi kmetijo in nadaljuje družinsko tradicijo, pripravljata jedi iz sezonskih surovin, ki so krasne na pogled in slastne za vaše brbončice. Urškin mož Jernej skrbi za kmetijo, za živali, ekološko pridelavo zelenjave in peko kruha z drožmi. Tudi Urškini hčerki že imata svoje obveznosti in z veseljem pomagata pri zajčkih, na vrtu in kuhinji ali pa animirata njihove goste.
Pristnost in toplina s katero vas sprejmejo na kmetiji je neprecenljiva. Ko k temu dodajo še prijazen nasmeh, dober nasvet za aktivnost v okolici in slastno domačo hrano, pa bi si želeli pri njih ostati kar za vedno.
Futuria propan - plin iz popolnoma obnovljivih virov
V Butan plinu se zavzemamo za razvoj produktov, ki prinašajo prednost uporabnikom in okolju. Prav zato smo trgu ponudili Futuria propan - plin iz 100% obnovljivih virov, ki pomembno zmanjšuje izpuste CO₂ - kar do 80 % v primerjavi s plinom v običajnih gospodinjskih jeklenkah.
Futuria propan, ki je trenutno na voljo v Zeleni jeklenki, spada v skupino plinov, ki je po svoji kemijski strukturi enaka običajnemu propanu, zato tudi ves proces skladiščenja in uporabe za uporabnika ostaja nespremenjen. S posebnimi kemijskimi procesi je narejen iz mešanice odpadkov, ostankov in materialov trajnostnega izvora. Možnosti uporabe so široke – za ogrevanje ali kuhanje doma ali v primeru poslovnih, turističnih objektov, gostinstva in podobno, ki vizijo svojega poslovanja gradijo na trajnostnih rešitvah. Za uporabo torej ni potrebne dodatne opreme ali investicije.
Več o Futuria propanuČeprav so prvi jesenski dnevi prijetno topli, je treba pred prvimi nizkimi temperaturami in s tem začetkom nove ogrevalne sezone poskrbeti, da bo naš dom…
Preberite večJesenska izdaja revije Val energije se že podaja na pot do zvestih bralcev. Tudi v tej številki vas čaka kopica zanimivih člankov - preberete lahko, kako…
Preberite več