Na arhiv novic

15. 01. 2024 Blog  | Jeklenke

5 dejstev o turističnih jeklenkah - polnjenje in varna uporaba

Blog Turisticne jeklenke

Da bodo počitnice brezskrbne, pravočasno preverite in poskrbite, da so vaše turistične jeklenke veljavne in polne ter kakšno je varno ravnanje z njimi.

Turisticna jeklenka - veljavnost

1. Kje preverite veljavnost turistične jeklenke?

Vsaka plinska jeklenka ima odtisnjeno letnico veljavnosti, v večini primerov je na jeklenki zabeležen datum proizvodnje in datum konca veljavnosti A-testa. Sicer tu ne gre za “rok uporabe”, kot ga imajo živila, a zaradi varnosti, jeklenke ne moremo uporabljati neomejeno. Torej najprej preverite letnico veljavnosti vaše plinske jeklenke in v kolikor je ta že pretekla, morate jeklenko ponovno testirati, da jo lahko napolnite ali pa se odločite za nakup nove jeklenke.

2. Zakaj je potreben A-test plinskih jeklenk?

Testiranje (A-test) plinskih jeklenk je potrebno za zagotovitev varnosti in pravilnega delovanja jeklenk, ki se uporabljajo za shranjevanje in prevoz različnih vrst plinov. Ta test se izvaja periodično in v skladu s predpisi, ki jih določajo pristojne regulativne agencije ali organizacije.

 

  • Preprečevanje nesreč: Testiranje plinskih jeklenk je ključno za preprečevanje nesreč, kot so puščanja ali poškodbe zaradi pomanjkljivega stanja jeklenk. Plini, shranjeni pod pritiskom, lahko povzročijo hude poškodbe in škodo, če se jeklenke ne vzdržujejo pravilno.
  • Preverjanje strukturne trdnosti: Testiranje plinskih jeklenk pomaga preveriti strukturno trdnost jeklenk, saj so te podvržene visokemu pritisku. Redno preverjanje omogoča ugotavljanje morebitnih deformacij, poškodb ali utrujenosti materiala, ki bi lahko oslabile jeklenke in povzročile nevarnost.
  • Proučevanje puščanja: A-test vključuje preverjanje tesnosti jeklenke. Puščanje plina iz jeklenke ni le nevarno za uporabnike, temveč lahko tudi povzroči okoljsko onesnaževanje ali druge nezaželene posledice.
  • Skladnost s predpisi: Zakonodaja in predpisi zahtevajo, da plinske jeklenke redno preverjamo in testiramo za varnost in skladnost s standardi. Izvajanje A-testa zagotavlja, da se jeklenke uporabljajo v skladu z veljavnimi predpisi.
  • Ohranjanje kakovosti plina: Pravilno vzdrževane jeklenke zagotavljajo ohranjanje kakovosti shranjenega plina. Če se jeklenka ne vzdržuje pravilno, lahko plin izgubi svoje lastnosti, kar vpliva na njegovo učinkovitost in uporabnost.

Pomembno je razumeti, da je A-test del celotnega postopka vzdrževanja plinskih jeklenk, ki vključuje tudi druge preglede, kot je B-test (hidrostatični test) in vzdrževanje po potrebi. Skrbno vzdrževanje plinskih jeklenk je ključnega pomena za zagotavljanje varne uporabe in preprečevanje morebitnih nesreč.

Turisticna jeklenka 1 - veljavnost
Uporaba turisticne jeklenke - video

Udobno kuhanje v naravi

Turistična jeklenka na kampiranju

3. Kako poteka polnjenje veljavnih turističnih jeklenk?

Če imate turistično jeklenko, ki je še veljavna, jo lahko napolnite ali dopolnite, tudi če plin ni 100 % porabljen. Napolnimo vam jo v Butan plin trgovini na Verovškovi 70 v Ljubljani, napolnite pa jo lahko tudi v Šempetru pri Gorici pri našem partnerju Figlju.

Kako poteka polnjenje?

  • Prodajalec preveri veljavnost A-testa na jeklenki,
  • stehta vašo jeklenko, s čemer preveri, če je v njen še kaj plina,
  • odšteje taro (težo jeklenke), ki je natisnjena na embalaži,
  • napolni jeklenko do dovoljenje kapacitete jeklenke.

Odpiralni časi Butan plin trgovine

ponedeljek – petek: 7.45 – 18.00
sobota: 8.00 – 13.00
nedelja: zaprto

Telefon: (01) 588 98 57
Naslov: Verovškova ulica 70, Ljubljana

4. Kje in kako lahko uredim ponovno testiranje turistične jeklenke?

V Butan plinu ne nudimo te storitve, lahko pa se obrnete na podjetje INA v Kozini. A-testi se izvajajo v polnilnici v Kozini, sprejem in oddaja vaše turistične jeklenka poteka na INA avto črpalki v Kozini (Kolodvorska ulica 18, 6240 Kozina), kjer se s prodajalcem dogovorite o času prevzema. Testiranje traja približno pol ure, če nujno potrebujete jeklenko in če je usposobljena oseba za testiranje takrat na voljo, pa se A-test naredi takoj. A-test velja 10 let, za informacijo glede stroška testiranja in zamenjave ventila, se lahko obrnete na podjetje INA, saj se strošek razlikuje glede na velikost in material embalaže.

5. Varno ravnanje s plinskimi jeklenkami

Plinske jeklenke so nezahtevne za vzdrževanje in enostavne za uporabo, kuhanje z jeklenko pa hitro, udobno ter zdravo.

Nekaj nasvetov za ravnanje s plinsko jeklenko na kampiranju ali počitnicah z avtodomom je spodaj, predlagamo pa, da si preberete tudi naš blog, kjer odgovarjamo na 10 najpogostejših vprašanj o plinskih jeklenkah:

  • Pred uporabo preverite, ali je jeklenka v dobrem stanju, brez vidnih poškodb ali puščanj.
  • Turistične plinske jeklenke je treba vedno hraniti pokonci. Nikoli jih ne postavljajte ali shranjujte v ležečem položaju.
  • Jeklenko hranite stran od neposredne sončne svetlobe, vročine in odprtega ognja. Ne izpostavljajte je visokim temperaturam.
  • Uporabljajte plinske naprave samo na dobro prezračenih mestih, da se prepreči kopičenje plinov.
  • Pred pričetkom uporabe ali prenašanjem jeklenke zaprite ventil.
  • Občasno preverjajte morebitna puščanja plina z mešanico milnice in vode. Poglejte si naš video kako to storite. Če opazite mehurčke, obstaja možnost puščanja.
  • Uporabljajte plinsko jeklenko samo v skladu z navodili proizvajalca.

Plinsko jeklenko uporabljajte izključno v pokončnem položaju. Za popolno izgorevanje plina in značilni modri plamen zagotovite, da bo v prostoru dovolj zraka.

Več o varnem ravnanju s plinsko jeklenko tukaj.