Na arhiv novic

14. 11. 2022 Blog  | Jeklenke

10 najpogostejših vprašanj o plinskih jeklenkah

Zelena jeklenka z dostavnim vozilom Butan plin
S plinom se ni igrati. To vemo vsi in prav je, da je previdnost vedno na prvem mestu. A kot velja za varno vožnjo, so tudi pri plinu vsi potrebni ukrepi in ravnanje zelo jasno določeni, zato je strah pred ravnanjem in upravljanjem s plinom povsem odveč. Na plin že vrsto let ljudje kuhamo, se z njim ogrevamo ali hladimo in to počnemo v avtodomih, hišah in hotelih. Da razbijemo mite, smo povzeli 10 najpogostejših vprašanj, ki so povezana z varno uporabo jeklenk za gospodinjstva. Kaj je tisto, kar vas najbolj zanima?

1. Jeklenko potrebujem za zunanji žar oz. letno kuhinjo. Ali smem hraniti jeklenko na prostem oz. ali je nevarno, če je jeklenka zunaj izpostavljena soncu?

Kar se tiče shranjevanja sta balkon ali terasa povsem primerni lokaciji za polne ali prazne plinske jeklenke. V primeru puščanja, do česar pride v res izjemnih situacijah, bi plin uhajal v zrak in ne v prostor, s tem pa je nevarnost vžiga zelo zmanjšana. Jeklenka je zato lahko vedno zunaj na odprtem in je prav iz tega razloga tudi odporna na vremenske vplive. Sonce je praviloma ne more dovolj segreti, da bi to sprožilo puščanje ali druge neželene reakcije, prav tako pa tudi ne more zmrzniti. Če imate možnost, pa vseeno svetujemo, da jo umaknete na senčno mesto terase ali balkona.

Pri nižjih temperaturah pa pride do razlike med uporabo jeklenke s propanom in klasične gospodinjske Zelene jeklenke z UNP (mešanica butana in propana). Uporabnikom, ki želijo Zeleno jeklenko uporabljati celo leto (tudi pozimi) zaradi moči uplinjanja vedno svetujemo Zeleno jeklenko s propanom.

2. Doma že imam turistično jeklenko. Ali jo lahko pri vas napolnim ter kako to poteka? Je polnjenje jeklenk na voljo le v Ljubljani ali tudi na drugih lokacijah?

Turistične jeklenke vseh velikosti vam lahko brez težav napolnijo naši strokovnjaki v Specializirani trgovini za plin in plinske izdelke na Verovškovi 70 v Ljubljani. Pomembno je, da ima vaša turistična jeklenka še vedno veljaven atest. 

S polnjenjem turistične jeklenke v polnilnici boste vedno plačali le plin, s katerim se je dopolnila vaša turistična jeklenka. Polnjenje turističnih jeklenk zaenkrat omogočamo le v naši specializirani trgovini za plin in plinske izdelke na Verovškovi 70 v Ljubljani in z osebnim prevzemom, saj zaradi natančnega polnjenja in obračuna plina v jeklenki tega stroška ne moremo obračunati po predračunu brez prevzema jeklenke. Če se izkaže, da jeklenka nima več veljavnega atesta boste lahko v trgovini izbirali tudi med široko paleto novih turističnih jeklenk različnih proizvajalcev, velikosti in materiala (klasične ali lažje, aluminijaste jeklenke).

Polnjenje jeklenk poteka tako, da prodajalec:

  • preveri veljavnost atesta na jeklenki
  • stehta vašo jeklenko, s čemer preveri, če je v njej še kaj plina
  • odšteje taro (težo jeklenke), ki je natisnjena na embalaži
  • napolni jeklenko do dovoljene kapacitete jeklenke

3. Ob nakupu avtodoma, mi je proizvajalec svetoval uporabo čistega propana. Ga lahko dobim pri vas in zakaj so mi svetovali prav propan?

Imetnikom avtodomov za kuhanje, gretje in ponekod tudi hlajenje vedno svetujemo uporabo 100 % propana zato, ker je v nasprotju s kampiranjem, avtodom v pogonu tudi pozimi, v nizkih temperaturah. Poglavitna razlika med Zeleno jeklenko z UNP in propanom je predvsem temperatura, pri kateri se plin v jeklenki uplinja. V primeru propana, je uplinjanje možno tudi pri temperaturah do -40°C, tako da tudi na smučanju ali zimskem popotovanju ne boste imeli težav. Zeleno jeklenko s propanom prepoznate po tem, da je na jeklenki z modro barvo natisnjena črka P.

Več nasvetov za pot z avtodomom smo povzeli tudi v našem blogu 13 nasvetov preden odrinete na pot z avtodomom.

4. Za kampiranje kupujem kuhalnik in se odločam med električnim in plinskim. Kakšne so prednosti plinskega kuhalnika napram električnim? Ali je električni kuhalnik bolj varen in varčen?

Vsekakor imata tako plinski kot tudi električni kuhalnik svoje prednosti, je pa pred končno odločitvijo dobro vedeti, kje boste kuhalnik uporabljali. Prednost plinskega kuhalnika je zagotovo ta, da ste z njim manj vezani na infrastrukturo in morebitne omejitve v kampu. Določeni manjši kampi lahko glede na zasedenost kapacitet ali morebitne električne izpade gostom omejujejo električno porabo. V močnih nalivih je treba ustrezno zaščititi električne priključke in tako preprečiti možnost kratkega stika. Če torej kupujete kuhalnik za dolgoročno uporabo in lahko računate s tem, da boste v prihodnje prenočevali v raznolikih kampih, je vsekakor smotrno, da ste pripravljeni tudi na takšno situacijo.

Šibka točka plinskih kuhalnikov je večja občutljivost na veter, zato je priporočljiv nakup vetrne zaščite. Na kampiranju je uporaba plinskega kuhalnika povsem varna, prav tako kot to velja za električni kuhalnik. Več nasvetov za varno uporabo jeklenk najdete tudi na naši spletni strani. Naj vas pri tem ne skrbi prevoz plinske jeklenke. Pred potjo preverite, da je jeklenka dobro zaprta - bodisi s slepo matico oz. čepom oz. pokrovčkom. Da je jeklenka primerno zaprta, lahko preverite tudi s testom milnice. Za varno uporabo poskrbite tudi z redno menjavo tesnila, cev za priklop zamenjajte na dve leti, regulator tlaka, ki reducira ter vzdržuje enakomeren tlak, pa na tri leta. Datum veljavnosti cevi je odtisnjen na cevi.

Prednosti plinskih kuhalnikov

  • v kampih so dovoljeni
  • niste vezani na električno infrastrukturo kampa
  • ne skrbi vas za varnost in delovanje med nalivom

Več nasvetov za kampiranje lahko najdete tudi v našem blogu.

5. S katerim plinom mi boste napolnili turistično jeklenko?

V Specializirani trgovini za plin in plinske izdelke na Verovškovi 70 v Ljubljani vam vašo turistično jeklenko napolnimo s propanom.

Z nakupom Zelene jeklenke prek naših distributerjev ali dostavo na dom, ste prepričani, da:

  • Je preverjena ustreznost plina v jeklenki.
  • Je v jeklenki natočena ustrezna količina plina.
  • Je preverjena tehnična ustreznost same jeklenke.
  • Je poskrbljeno za ustrezno ravnanje z jeklenko od polnjenja do dostave na vaš dom.

6. Dostavo Zelene jeklenke naročam prek tretjega, nepooblaščenega ponudnika, kjer je cena malenkost nižja. Zakaj bi jo naročal preko vas, če ste dražji?

Žal se na slovenskem trgu pojavljajo tudi nepooblaščeni prodajalci različnih jeklenk (ne le Zelene, temveč tudi rumene, modre, sive ipd.). Nepooblaščeni prodajalci se od uradnih razlikujejo po tem, da na računu ni zaveden Butan plin, na varnostnem ventilu ni nameščene varnostne folije, njihovo dostavno vozilo in dostavljavec ni označen z uradnim logotipom Butan plin, nenazadnje pa je manjše odstopanje tudi v ceni.

Polnjenje jeklenk v naši polnilnici je izvedeno s strojno opremo, ki z veliko natančnostjo napolni vsako jeklenko posebej - to pomeni, da je v njej točno 10 kg plina - ne preveč in ne premalo. Pri plinskih jeklenkah je namreč pomembno tudi to, da ni napolnjena preveč. Plini se namreč pod različnimi temperaturami raztezajo in krčijo. Če je jeklenka napolnjena preveč, lahko to vpliva na samo varnost, ko premestimo jeklenko na drugo temperaturo in se posledično zaradi tlaka plini začnejo raztezati kar lahko povzroči spuščanje.

Z nakupom jeklenke prek nepooblaščenih prodajalcev nase prevzemate tudi tveganje, ki jo lahko s seboj prinese morebitno neustrezno ravnanje ali polnjenje jeklenke, neustrezen plin ali embalaža. Zelene jeklenke najdete na najbližjem OMV servisu ali pa na zemljevidu prodajnih mest preverite, kje je vam najbližje prodajno mesto.


7. Kakšna je razlika med Zeleno jeklenko, ki je napolnjena s propanom in jeklenko z UNP (mešanica butan – propan)?

V Zeleni jeklenki lahko naročite tako propan kot tudi mešanico butan - propana (UNP), cenovnega odstopanja med njima ni. Je pa Zelena jeklenka s 100 % propanom bolj primerna za uporabo v nižjih temperaturah, gospodinjska Zelena jeklenka polnjena z UNP, pa je bolj primerna za uporabo na stalnih, sobnih temperaturah oziroma uporabo zunaj med toplejšim delom leta. Klasična gospodinjska jeklenka je namreč polnjena z mešanico butan-propana, ki je kalorično bolj bogat plin (z njim bo voda denimo hitreje zavrela), a v primeru da temperature padejo pod ničlo, nima zadostne moči za uplinjanje. Propan po drugi strani je kalorično nekoliko šibkejši, omogoča pa uplinjanje tudi pri – 40 stopinjah. Majhni plinski kuhalniki, ki jih na vršace s seboj nosijo alpinisti, zato vedno vsebujejo kartuše s propanom. Zeleno jeklenko s propanom prepoznate po modri črki P, ki je odtisnjena na jeklenki.

8. V čem se razlikujejo jeklenke različnih barv – zelena, rumena, modra, siva, oranžna? Ali je med dobavitelji kakšna razlika?

Različne barve jeklenk v grobem pomenijo različne dobavitelje oz. podjetja, ki polnijo in skrbijo tudi za ustreznost samih jeklenk. Medtem, ko so Zelene jeklenke v lasti Butan plina, so rumene jeklenke so v lasti podjetja Istrabenz, modre v lasti Ine Slovenija, sive pa Kuriva Gorica. Nekoliko drugačna zgodba je z oranžnimi jeklenkami – slednje so lastniške in ostanejo v vaši lasti.
Vsak dobavitelj je odgovoren, da vam v uporabo preda tehnično pregledano jeklenko, ki je napolnjena z 10 kg plina. Zato tudi vsak dobavitelj poskrbi, napolni in menja le svoje jeklenke, omogočajo pa vam, da ob doplačilu kavcije oranžno jeklenko zamenjate za njihovo jeklenko. Različni dobavitelji imajo lahko v ponudbi tako UNP kot tudi 100% propan, plin pa dobavljajo prek svojih prodajnih poti. Zato ni zagotovila, da je plin v jeklenkah različnih barv prišel iz iste dobave, iste vrtine in iste države uvoza.

Prevzem Zelene jeklenke v trgovini
V naši Specializirani trgovini imamo na voljo Zelene jeklenke ter široko paleto turističnih jeklenk. Jeklenk drugih barv žal ne menjamo za Zelene.
Varnostna folija na Zeleni jeklenki
Vsaka naročena Zelena jeklenka  ima veljaven atest.

9. Želel sem napolniti svojo jeklenko, vendar so me zavrnili, saj je jeklenki poteklo atestiranje. Kaj pomeni, da ima jeklenka veljaven atest, koliko let velja, ali ga lahko naredite pri vas in zakaj je to sploh pomembno?

Jeklenke sicer nimajo odtisnjenega “roka uporabe”, a to še ne pomeni, da jih lahko uporabljamo neomejeno. Večina jeklenk je tlačno testiranih za obdobje 10 let, nekatere nove jeklenke pa tudi za 15 let, nato pa jim veljavnost poteče. Datum izdelave boste našli natisnjen na vratu ali na spodnjem robu jeklenke. Atestiranje je zakonska zahteva in je pomembno zaradi varnosti, podobno kot to velja za redno preverjanje ustreznosti vseh kurilnih naprav. Veljavnost jeklenke lahko podaljšamo z izvedenimi periodičnimi tlačnimi preizkusi. V Butan plinu testiranja turističnih jeklenk žal ne izvajamo.


10. Kaj vse lahko prosim oz. se dogovorim z dostavljavcem Zelene jeklenke ob naročilu dostave na dom?

Z dostavo na dom si olajšate marsikatero skrb in izziv. Dostavljavec vam lahko jeklenko dostavi do same naprave in jo nanjo tudi varno priključi. Odnesel vam bo torej jeklenko tudi v višje nadstropje, če imate ali nimate dvigala, ter vam odnesel stare jeklenke. Naročite lahko tudi le odvoz Zelenih ali oranžnih jeklenk, če jih ne potrebujete več; v skladu s splošnimi pravili uporabe jeklenk, pa vam za vrnjene Zelene jeklenke povrne tudi vrednost kavcije. Dostava do same plinske naprave, odvoz in varen priklop so torej tri ključne prednosti, zaradi katerih se večina uporabnikov odloča za naročilo Zelene jeklenke prek dostave na dom. V Ljubljani z okolico pa je poleg naštetega ključna prednost še sama hitrost dostave, saj mnogi trdijo, da jo prejmejo v manj kot pol ure.

Za vas smo izbrali 10 najpogostejših vprašanj. Če med njimi niste našli odgovora na svoje vprašanje, nam ga pošljite in z veseljem se mu posvetimo in nanj odgovorimo.

Prednosti dostave na dom

  • dostavljavec jeklenko prinese do kuhalnika (tudi v višje nadstropje stanovanja)
  • poskrbi za ustrezen in varen priklop
  • prazno jeklenko odpelje

Dostavo na dom lahko naročite tudi prek spleta.


Bodite obveščeni
Prejmite naše e-novice