Na arhiv novic

9. 06. 2022 Blog  | Jeklenke

Trije nasveti za brezskrbne počitnice na kampiranju

Kampiranje v šotoru družina
Ne glede na to ali svoj delovnik preživimo vpeti v mestni vrvež ali ne, je dopust čas, ko se mnogi želimo vrniti k naravi in pustiti vse naprave nekje daleč stran od dosega rok naših otrok. To velja še toliko bolj za vse, ki zaradi pristnega stika z naravo prisegate na kampiranje ali popotovanje z avtodomom.  Za vas smo pripravili nekaj osnovnih nasvetov, še predno se odpravite na pot.  

Pred odhodom na kampiranje preverite

  • v kakšnem stanju je šotor (ali je vodotesen, ali potrebujete dodatno jadro, podlogo za pod šotor in senčnik);
  • v kakšnem stanju so spalne podloge in vsa oprema, ki jo nosite s seboj (prenosna kuhinja, miza, stoli, posoda in podobno);
  • delovanje kuhalnika in hladilnika (če ga uporabljate);
  • če imate napolnjeno plinsko jeklenko za vse potrebe na kampiranju ter rezervna tesnila za menjavo;
  • ali je potrebno dokupiti rezervne kartuše za svetilko ali druge plinske naprave;
  • ali morate dokupiti drobni material (prva pomoč, vrvi, kljukice za perilo ipd.).

Tri ključna vprašanja in odgovori preden odrinete na pot

1.Kakšne so omejitve in posebnosti kraja, kjer nameravate kampirati?

V določenih kampih in prostorih za kampiranje je zaradi nevarnosti pred požari prepovedana uporaba lastnih žarov z odprtim ognjem. Ponekod so sicer urejeni varni kotički z žarom v lasti kampa, vendar je te potrebno rezervirati ali pa si po principu »kdor prvi pride, prvi melje« že zjutraj zagotoviti mesto. Slaba plat skupnih žarov je tudi ta, da se je težko zanesti, da bo predhodnik prostor pustil čist in urejen. Rešitev je kakovosten plinski žar. Plinski žar vam omogoča hitro in natančno uravnavanje temperature. 
Svoje izzive prinaša tudi kampiranje na odročnih lokacijah. Električna napeljava v določenih manjših in odročnih kampih žal ne prenese velike obremenitve. Že kombinacija električnega kuhalnika in hladilnika je včasih preveč za omrežje, rezultat pa je izpad elektrike. Precej nehvaležna reč, če so otroci neizmerno lačni, kosilo pa je le na pol skuhano. V določenih državah, denimo nam bližnji Italiji, v večini kampov uporabljajo 6A varovalke, kar pomeni, da večja električna uporaba sploh ni mogoča.

 

Ali ste vedeli?

V zadnjem letu beležimo občuten dvig cen elektrike na urejenih parcelah za kampiranje. Ta ponekod znaša do 6 EUR/dan, kampi pa ponekod omejujejo tudi največjo električno obremenitev na parcelo. Pred odhodom preverite, kakšne so cene in omejitve v vašem kampu.

2. Koliko vas skupaj kampira in kako pogosto kuhate?

Družinam na kampiranju strokovnjaki priporočajo kuhalnik z vsaj dvema grelcema. Zaradi vremenskih razmer je dobro izbrati takega z vetrno zaščito, ki nudi tudi dodatno varnost pred požarom. Če pa na dopustu raje jeste zunaj, bo dovolj manjši, enojni gorilnik, ki vam bo služil za pripravo jutranje kavice ali ocvrtega jajca za večerjo. Če imate kuhalnik na kartuše, vedno vzemite s seboj tudi rezervne kartuše. Te so cenovno ugodne, ne vzamejo veliko prostora in jih je enostavno vzeti s seboj – če vam jih zmanjka v tujini, zna biti kar izziv najti tisto pravšnjo za vašo napravo. Plinskih kartuš je namreč več vrst in ni nujno, da bodo imeli v bližnji trgovini zalogo prav tiste, ki jo potrebujete.

Kuhalnik Parker z dvema grelcema je za pripravo izvrstnega zelenega curryja uporabil tudi MasterChef Bruno Šulman. Vse, kar je potreboval, je sveža zelenjava, začimbe, riž in voda. Preverite v kratkem video prispevku, kako si lahko tudi na svojem kampiranju popestrite jedilnik z eksotičnimi jedmi, ki vam ne bodo vzele preveč dragocenega časa. Podobne kuharske trike in izvrstne recepte MasterChefa Bruna lahko najdete tudi v našem blogu Pravi MasterChef kuha z Zeleno jeklenko.


Ali ste vedeli?

200g boste porabili za uro in pol kuhanja, večja 450g kartuša pa zadošča približno za 3 ure kuhanja.
Na dolžino kuhanja bo bistveno vplivalo tudi vreme, še posebej veter.
zelen curry

Nasvet MasterChefa Bruna Šulmana 

Zakaj bi na kampiranju vedno jedli le makarone? Hitro in enostavno lahko na kuhalniku z dvema grelcema pripravite pravi tajski curry. Preverite recept!

3. Kakšen je vaš stil počitnikovanja?

Če ste ljubitelj svobode in se radi premaknete na novo lokacijo, kadar vam razmere v kampu ne ustrezajo, potem je pomembno, da je vaš kuhalnik (kot tudi druga oprema) predvsem lahek in priročen. Marsikateri popotnik si hiter obrok pripravi s kuhalnikom na »rinko«. S kuhanjem na plin bo zajtrk pripravljen hitro, kuhalnik pa enostavno razstavite in postavite na novem postajališču.

Prednost plinskega kuhalnika je tudi vsestranskost uporabe jeklenke. Jeklenko na dopustu uporabljate za kuhalnik, doma pa lahko isto jeklenko uporabite za domači žar ali pa preganjanje plevela med tlakovci . Le ne pozabite, da je za priklop potreben tudi droben material (cev, regulator, ventil), jeklenki pa je potrebno redno menjavati varnostno tesnilo. Več o prednostih in raznolikih turističnih jeklenkah, ki so vam na voljo v naši specializirani trgovini za plin in plinske izdelke boste našli na naši spletni strani.

Turistična plinska jeklenka ni le za enkratno uporabo. Ko v njej zmanjka plina, jeklenka pa ima veljaven rok tesnosti, vam jo strokovno osebje v naši trgovini lahko ponovno napolni. Pri polnjenju je namreč potrebno dosledno upoštevati varnostna priporočila in izbrati dobavitelja, ki mu zaupate. Polnjenje pri nepooblaščenih preprodajalcih, ki svoje storitve pogosto nudijo tudi brez potrdil ali računov, je sicer lahko priročno in ugodneje, a prinaša določena tveganja. Pri vsakem ravnanju z jeklenkami je potrebno postaviti varnost na prvo mesto. Deset napotkov o varnem ravnanju z jeklenko in več video nasvetov najdete na naši spletni strani.


Z nakupom ne odlašajte do zadnjega trenutka!

Priljubljenost kampiranja je v zadnjem času skokovito narasla, temu pa so se odzvale tudi razmere na trgu in povpraševanje strank. Kakovostni in priljubljeni izdelki so prave »vroče žemljice« in čakanje na dobro priložnost lahko pomeni, da boste na koncu ostali brez izdelka. Široko ponudbo jeklenk, plinskih kartuš, žarov in kuhalnikov boste našli tudi v Specializirani trgovini za plin in plinske izdelke na Verovškovi 70 v Ljubljani ali prek spleta.