Butanplin

AVTOPLIN (LPG)

Zmanjšajte onesnaževanje in prihranite.

Avtoplin (LPG) je idealno gorivo za vse, ki želite prihraniti in v čim manjši meri obremenjevati okolje. Avtoplin zniža stroške porabe goriva, zmanjšuje onesnaževanje okolja in bistveno podaljšuje življenjsko dobo vašega vozila.

Zaradi opaznih tehničnih, okoljskih in finančnih prednosti je avtoplin gorivo prihodnosti. Na plinski pogon lahko preklopite vsak avtomobil, zato ne odlašajte in si že danes zagotovite udobnejšo in okolju prijaznejšo vožnjo.

PREDNOSTI

Izberite alternativo klasičnim gorivom.

Zaradi nizkih emisij toplogrednih plinov in prašnih delcev v okolje velja avtoplin za pomemben in dostopen alternativni pogonski vir. Tehnično gledano je avtoplin oziroma utekočinjeni naftni plin mešanica plinov butana in propana. Pridobivamo ga kot stranski produkt pri predelavi surove nafte in surovega zemeljskega plina. Ker sam po sebi nima vonja ali barve, ga iz varnostnih razlogov odišavljamo z značilnim vonjem.

Sistem za avtoplin je sestavljen iz naslednjih elementov: posoda za plin, polnilni ventil, večopravilni ventil, cevovod, elektromagnetni ventil, uparjalnik oziroma reduktor tlaka plina, filter za plin, vbrizgalne šobe (injektorji). Zasnovan je tako, da v primeru nezadostne količine plina, plinski sistem samodejno preklopi na črpanje bencinskega goriva.

MOJE KORISTI

Varnost

Če ga primerjamo z bencinom, je avtoplin v primeru požara in/ali nesreče varnejše gorivo, saj pri požaru izteka iz rezervoarja postopoma in gori v usmerjenem ognju, bencin pa se razlije, zato ogenj takoj zajame celotno vozilo. Če pride do prometne nesreče, pa so elementi plinskega pogona bistveno močnejši in izdelani iz kvalitetnejših materialov, vsebujejo pa tudi številne dodatne aktivne varnostne elemente.

 

Delovanje motorja

Avtoplin ugodno vpliva na delovanje motorja, tek motorja je mirnejši in tišji, trajanje motornega olja je daljše, doba trajanja motorja pa se poveča za okoli 35 %. Zmes plin-zrak v cilindrih motorja izgoreva popolnoma, zato ne prihaja do izgub goriva v izpušnih plinih. Avtoplin ne povzroča korozije, ki je zaradi aditivov v bencinu značilna za bencinske motorje. Poleg tega njegova uporaba podvoji življenjsko dobo katalizatorja in lambda sonde.

 

Okoljska sprejemljivost

Avtoplin velja za zeleno gorivo, saj se z njegovo uporabo znižujejo emisije škodljivih plinov v okolje. S predelavo sodobnega vozila na avtoplin dosežemo do 34 % znižanje emisij dušikovega oksida, do 15 % znižanje emisij ogljikovega dioksida in skorajda popolno odpravo emisij ogljikovodikov.

Univerzalna uporabnost

Plinski pogon je možno vgraditi v skoraj vsa vozila na bencinski pogon, novejša tehnologija pa omogoča vgradnjo v čisto vsa vozila. Vgradnja plinskega sistema je najenostavnejša pri vozilih z uplinjačem, zahtevnejša je pri motorjih z direktnim vbrizgavanjem in katalizatorjem.

 

Nizki stroški

Naložba v vgradnjo plinskega sistema se vam ob 2.000 prevoženih kilometrih na mesec povrne že v roku enega leta.

 

Široka prodajna mreža

V Evropi je okoli 8.000 bencinskih servisov, ki ponujajo avtoplin, od tega jih je samo v Italiji okoli 2.000.

 

Enostavno vzdrževanje

Plinska napeljava ne zahteva posebnega vzdrževanja. Zadostuje, da na letnem servisu zamenjajo plinski filter in opravijo pregled vseh cevi ter priključkov. Prve zamenjave oziroma popravila so predvidene šele, ko prevozite 300.000 kilometrov

ČRPALKE BUTAN PLIN

Pri nas vam avtoplin natočimo mi.

ČRPALKE AVTOPLINA

Na črpalkah Butan plina ponujamo kakovosten avtoplin in celovito storitev – avtoplin vam natočimo mi! Napolnite svoj avto na plin na črpalki v Ljubljani ali v Izoli po ugodni ceni!

ČRPALKA AVTOPLINA V LJUBLJANI

Verovškova ulica 70, Ljubljana
T: (01) 588 98 56

Delovni čas
PON-PET:          8.00 – 18.00
SOB:                  8.00 – 13.00
NED, PRAZNIKI:  zaprto

 

ČRPALKA AVTOPLINA V IZOLI

Polje 6a, Izola
T: (05) 641 64 13      M: (041) 311 300

Delovni čas
PON-PET:            8.00 – 16.00
SOB:                    zaprto
NED, PRAZNIKI:  zaprto

NASVETI

Z upoštevanjem nekaj enostavnih navodil lahko bistveno znižate porabo goriva in povečate varnost ter užitek v vožnji.

Vožnja z avtoplinom nam zagotavlja veliko kilometrov za malo denarja. Da pa bo naš jekleni konjiček deloval dolgo in optimalno, poskrbimo sami z ustrezno nego. Pri avtomobilih na avtoplin ne sme svetiti nobena opozorilna lučka. Na trgu se pojavljajo številni monterji, ki stranke poskušajo prepričati, da je to normalno. Po predelavi se mora vozilo obnašati povsem enako kot prej. V primeru, da sveti kakršna koli lučka, gre za napako v delovanju, ki jo je treba odpraviti.

Nekateri ugotavljajo, da je pri vozilih na avtoplin večja možnost korozije na izpušnem sistemu. Priporočljiv je vsakoletni obisk tehničnega pregleda, dosledno menjavanje filtrov in dolivanje olja, ki zagotavlja mazanje ventilov, saj se v nasprotnem primeru lahko motor okvari.

Za razliko od klasičnih motorjev s prisilnim vžigom, ki jih poganja bencin, se avtoplin dovaja v zgorevalno komoro motorja v plinasti fazi, v kateri ni prisotnih aditivov. To vodi do povečane obrabe ventilov in sedežev ventilov. Na trgu je možno dobiti posebna olja za avtomobile na plin, primerna kot najboljša zaščita za specifične težave, ki nastanejo ob uporabi UNP, saj:

  • omogočajo zaščito valjev in sedežev ventilov motorja pred povečano obrabo,
  • čistijo in mažejo zgorevalne komore motorja,
  • čistijo avtoplinske injektorje in cevi,
  • zmanjšujejo škodljive emisije,
  • povečajo učinkovitost in življenjsko dobo motorja.

Olja za mazanje ventilov pred obrabo, sprej za preverjanje plinotesnosti in različni adapterji za točenje plina so pri vozilih na avtoplin skoraj nujna oprema.

AKTUALNE AKCIJE