Najpogosteje uporabljeni industrijski plini vključujejo acetilen, argon, ogljikov dioksid, kisik, dušik in vodik. V Butan plinu ponujamo različno paleto tehničnih plinov in mešanic ter jih dobavljamo v različnih jeklenkah, odvisno od njihovih lastnosti.
Podjetja, ki za svoje poslovanje potrebujejo določen tehnični plin, ga lahko naročijo tudi prek spletnega obrazca.
Ali ste vedeli?
Tehnični plini so večinoma v aluminijastih jeklenkah, ločimo pa jih po barvni oznaki na kapi jeklenke. Na primer CO₂ ima sivo, dušik črno, acetilen rdeče-rjavo, argon temno zeleno in kisik belo kapo.Priprava hrane
Svežina, privlačnost in dolgotrajnejša kakovost hrane so različne naloge plinov v živilski industriji, ki se uporabljajo v fazi proizvodnje. Tipične uporabe vključujejo zamrzovanje in pakiranje hrane, hlajenje med postopki mešanja in gaziranje pijač.
Ali ste vedeli?
Nekdaj popularni bonboni "pokalice" so narejeni z ogljikovim dioksidom pod določenim tlakom. V ustih se pričnejo topiti in takrat slišimo uhajanje in pokanje mehurčkov ogljikovega dioksida.Plini za pakiranje v kontrolirani atmosferi
Vse te lastnosti omogočajo dostopnost hrane večjemu krogu uporabnikov.
V Butan plinu dobavljamo plin inertal podjetju Perfect Meals, ki se je uveljavilo na področju pakiranih gurmanskih zdravih svežih obrokov v kontrolirani atmosferi. To pomeni, da zrak v posodici zamenjajo z mešanico plinov za živila (ogljikov dioksid in dušik).
Proizvodnja piva in vina
Večina svetovnih pivovarn shranjuje pivo v kovinskih sodih, ki pivo dobro zaščitijo pred svetlobo. S pomočjo ogljikovega dioksida se pivo potiska iz soda po točilnih ceveh do pipe in v naš kozarec. V Butan plinu dobavljamo plin več podjetjem z vrhunskim pivom kot so Alvita (pivo Looblahnah), Tovarna Pivovarna (pivo Tektonik) in Hopsbrew (pivo Hopsbrew). Pri vinarjih pa se za potisk vina iz sodov uporabljan dušik ali intertal, ki je mešanica dušika in CO₂.
Molekularna kuhinja
Sam izraz molekularna kuhinja pomeni kuhinjo oziroma način priprave jedi in živil tako, da se ohranijo kar se da naravni, čisti in prvinski okusi. V molekularni kuhinji se iščejo nove kombinacije okusov prav s pomočjo spoznavanja živil tudi na podlagi kemijske sestave in reakcij njihovih sestavin na posamezne termične postopke. Za dodajanje mehurčkov in ustvarjanje pene se uporablja vir ogljikovega dioksida, tekoči dušik pa za bliskovito zamrzovanje in razbijanje.
Tehnični plini tudi hladijo, zato omogočajo krčenje materialov, čiščenje proizvodov v gumarski industriji ter omogočajo zahtevne posege v gradbeništvu. Prav tako pospešujejo proces taljenja železa in čiščenja odplak, s tem pa pomagajo varovati okolje.
Ogljikov dioksid se uporablja tudi kot sredstvo za gašenje v gasilnih aparatih. Ohlajen je na približno -75°C in namenjen za notranjo uporabo in sicer za gašenje tekočin (bencin, nafta, olja, alkohol, ...) in električnih naprav. Pozor! Z gasilnikom na ogljikov dioksid ne smemo gasiti ljudi in živali, saj lahko pride do ozeblin višjih stopenj in posledic na zdravju.
Tehnični plini in plinske tehnologije igrajo ključno vlogo pri proizvodnji mnogokaterih komponent, iz katerih so sestavljena osebna in tovorna vozila. Razvoj avtomobilske industrije posledično vpliva na povečanje porabe argona, dušika, kisika in helija. Med najbolj prodajanimi sta argon; ki se uporablja za varjenje avtomobilskega ohišja, kakor tudi ostalih delov in za polnjenje varnostnih zračnih blazin in pa kisik, ki se uporablja za taljenje železnih odpadkov in čiščenje jekla.
Ali ste vedeli?
Če pride do požara na električni napravi in imate za gašenje na voljo gasilni aparat s CO₂, ga ne uporabite za gašenje ljudi ali živali. Nizke temperature plina v aparatu lahko povzročijo ozebline višjih stopenj in imajo posledice na zdravje.V zadnjih letih se vse več podjetij in gospodinjstev sooča z naraščajočimi stroški energentov ter izzivi, ki jih prinašajo podnebne spremembe.…
Preberite večČeprav so prvi jesenski dnevi prijetno topli, je treba pred prvimi nizkimi temperaturami in s tem začetkom nove ogrevalne sezone poskrbeti, da bo naš dom…
Preberite več