Na arhiv novic

20. 04. 2023 Novice podjetja  | Jeklenke

Plin iz popolnoma obnovljivih virov za dom ali posel že na našem trgu

Butan plin Futuria propan v Zeleni jeklenki kuhanje z družino

Futuria propan je sedaj kot samostojen vir na voljo v Zeleni jeklenki.

 

Novost – propan iz obnovljivih virov - smo v Slovenijo pripeljali že leta 2021. Odslej pa so na voljo Zelene jeklenke, ki omogočajo uporabo izključno tega 100-odstotnega obnovljivega vira. Futuria propan (prej biopropan) pomembno zmanjšuje izpuste CO₂ - kar do 80 % v primerjavi s plinom v običajnih gospodinjskih jeklenkah. 

Doprinos za okolje, druge funkcionalnosti za uporabnike ostajajo nespremenjene.

Za milijone ljudi po svetu je utekočinjen naftni plin (UNP) najbolj primeren vir energije. Gre za  zanesljivo, okolju prijazno in učinkovito mešanico ogljikovodikov – propana in butana. Zaradi vsestranske uporabnosti, ekonomičnosti in enostavnega rokovanja sodi med razširjene vire energije, hkrati pa tudi enega najčistejših fosilnih goriv. Sam propan ima nizko vrelišče (pri –42 °C), zato nanj ne vplivajo hladni pogoji in je idealen za uporabo na prostem. Kemijska formula Futuria propana je identična vsebini običajnega propana, zato ima enake lastnosti in možnosti uporabe ter ne terja menjave priključkov ali naprave.

Pod skupnim imenom Futuria bomo v Butan plinu v prihodnje razvijali in ponujali nove vire trajnostne energije. Po besedah generalnega direktorja družbe ter direktorja za celotno Adriatic regijo, gospoda Grzegorza Janzena, je to šele začetek skupnih prizadevanj za več celovitih trajnostnih rešitev, za katere se družba zavzema: »Z uporabo Futuria propana lahko prispevamo k zmanjšanju vplivov na okolje, hkrati pa uživamo v zanesljivi in trajnostni energiji. K razvoju takih virov se zavzemamo tudi v okviru skupine SHV Energy, katere del je Butan plin. Naša skupna zaveza je, da do leta 2040 trgu ponudimo energijo iz povsem obnovljivih virov. Naslednja široko dostopna možnost je obnovljivi dimetil eter (rDME), ki ga v naši regiji pričakujemo v naslednjih tri do pet letih.« 

Butan plin Futuria propan v Zeleni jeklenki žar in družina

Kaj je Futuria propan?

Futuria propan spada v skupino plinov, ki je po svoji kemijski strukturi enaka običajnemu propanu, zato tudi ves proces skladiščenja in uporabe za uporabnika ostaja nespremenjen. S posebnimi kemijskimi procesi je narejen iz mešanice odpadkov, ostankov in materialov trajnostnega izvora. Možnosti uporabe so široke – za ogrevanje ali kuhanje doma ali v primeru poslovnih, turističnih objektov, gostinstva in podobno, ki vizijo svojega poslovanja gradijo na trajnostnih rešitvah. Za uporabo torej ni potrebne dodatne opreme ali investicije, ampak se uporablja vse enako kot v primeru klasičnega UNP-ja. Več o pridobivanju in priložnostih Futuria propana lahko preverite tukaj. 

Za naročila in več informacij so na voljo na 080 2005. Sicer pa si želimo, da bi bili okoljsko ozaveščeni uporabniki deležni dodatnih olajšav tudi s strani nacionalnih direktiv oziroma programov, saj bo le-tako lahko naš skupen cilj po vključevanju čistejših energetskih alternativ hitreje dosegljiv.