Na arhiv novic

28. 06. 2022 Novice podjetja  | Jeklenke

Uporaba obnovljivega vira energije – biopropana

Zelena jeklenka

Turbulence na svetovnem energetskem trgu vplivajo tudi na dostopnost obnovljivega vira energije - biopropana, ki nastaja ob proizvodnji biomase. Trenutno zmanjšana proizvodnja biopropana je spremenila proces vključevanja tega energenta na slovenskem trgu.

Podobno kot smo na ravni utekočinjenega naftnega plina (UNP) in drugih fosilnih goriv povsem odvisni od uvoza, tudi proizvodnja biopropana, ni na voljo v Sloveniji. Naj omenimo, da biopropan predstavlja 100 % obnovljivo energijo, proizvedeno iz biomase, ki ponuja enake lastnosti kot običajni propan, vendar z nižjimi emisijami CO₂. Ob uporabi biopropana so v primerjavi z običajnim propanom do 80 % nižji izpusti CO₂. 

Aktualne razmere, ki so skupek gospodarskih in širših družbenih sprememb v Evropi in svetu, se odražajo tudi na energetskem trgu in so botrovale k zmanjšanim nabavnim pogojem biopropana. Slednjega imamo tako še naprej v ponudbi za posebna naročila, ni pa dodan serijsko v postopku polnjenja vseh Zelenih jeklenk. Zavzemamo se, da bi omogočali uporabo vsem, ki so to želijo, zaenkrat pa je potreben predhodni dogovor s prodajno službo oziroma povpraševanje.