Na arhiv novic

8. 06. 2021 Novice podjetja  | Ogrevanje

Prva mikro plinska elektrarna

Na fotografiji: Matevž Čokl iz družbe Butan plina – idejni koordinator projekta s predstavniki partnerjev
Zagnali smo prvo mikro plinsko elektrarno, ki kot vhodni energent izkorišča t.i. odparke, ki nastajajo pri spremembi agregatnega stanja utekočinjenega zemeljskega plina.

Srce sistema je plinski motor, ki poganja električni generator. Plinski motor deluje v Müllerjevem ciklu, kar pomeni, da deluje na izredno redko zmes plina in zraka ter tako povzroča nizke emisije v okolje in obratuje bolj učinkovito.
Obvladovanje in ohranjanje UZP-ja v tekoči fazi na polnilnih postajah in skladiščih je zahtevno, drago in energetsko potratno. Če ne obvladuješ odparkov ali ne upočasnjuješ procesa uplinjanja se sprijazniš z izgubo energenta in povzročaš nezaželene izpuste toplogrednega plina v atmosfero.
V Butan plinu smo se odločili, da bomo z odparki proizvajali električno energijo, ki jo bo v določeni meri porabila polnilna postaja za svoje obratovanje, t.i. imenovane viške energije pa bomo prodajali na trgu električne energije.
Takšen način izkoriščanja plinskih odparkov je že znan iz večjih UZP terminalov, takšno mikro postrojenje pa je zaenkrat edinstven primer daleč naokoli.
Ob pomoči znanja in izkušenj ekipe Butan plin, podjetja Vanzetti in Himoinsa smo projekt uspešno realizirali.