Na arhiv novic

12. 04. 2022 Blog  | Ogrevanje

Stroški energije in kaj velja upoštevati, ko primerjamo ceno na enoto?

Cene energentov so v zadnjem letu poskočile v nebo. Uporabniki zaskrbljeni gledamo račune, konec ogrevalne sezone pa je najbolj primeren čas za razmislek o posodobitvah ali zamenjavi opreme ter morebiti celo zamenjavi vira ogrevanja. Izračun povračila same investicije je seveda vedno zelo kompleksen. Poleg samega vira in aktualnega ogrevalnega sistema, je odvisen od konkretnih lastnosti stavbe in okolja kjer bivamo - izolacije stavbe in nekaj drugih dejavnikov, a se v povprečju na račun sodobnejše tehnologije na letni ravni lahko prihrani tudi do 20 % energije. 

Ob trenutni primerjavi cen energije ter izračunu letnih stroškov ogrevanja velja upoštevati tri pomembna dejstva, ki jih pogosto zanemarimo:

  • Stroške investicije novega ogrevalnega sistema ali koliko me je stalo, da ta vir uporabljam.
  • Možnosti posodobitve ogrevalnega sistema za doseganja večjih prihrankov ali kako lahko obstoječi sistem posodobim, da še kaj prihranim.
  • Aktualno »stanje« nepremičnine ter priložnosti za manjše toplotne izgube in večje udobje.
Otrok | kopel | topla voda

Ogrevanje z utekočinjenim naftnim plinom

Z UNP poskrbite za topel dom in sanitarno vodo

1. Stroški začetne investicije ogrevalnega sistema

Poleg primerjave aktualne cene energenta je v zakup potrebno vzeti tudi strošek celotnega ogrevalnega sistema in opreme, ki danemu viru omogočajo delovanje. Kakšna peč, posoda za hrambo energenta, dodatna dela, potrebne instalacije, odvodni plini in podobno so bili potrebni, da lahko ogrevamo? Popis vse opreme in stroškov vključno z montažo, potrebnimi letnimi servisi ali drugimi zakonsko obveznimi pregledi je tisto, kar bi v primeru primerjave cen energentov morali vzeti v zakup. 

Določeni energenti, med katerimi je tudi utekočinjen naftni plin (UNP), so sicer pregovorno prepoznani kot dražji energenti, vendar je denimo investicija v primerjavi z ogrevanjem na dandanes popularne toplotne črpalke veliko manjša. Uporabnik UNP-ja namreč nima večjih dodatnih stroškov, saj dobi posodo za hrambo plina v najem, prav tako pa ni odvisen od izgradnje dragega plinskega omrežja. Večji začetni strošek predstavlja praktično samo plinski kotel, katerega cene za enostanovanjsko hišo se gibajo od 1.900 € z montažo ter določeni stroški instalacij, ki v povprečju znašajo od 1.300 €. 

 

Stroški začetne investicije

Paket za ogrevanje z UNP

 kotel: od 1.900 € 
montaža: od 1.000 €
dimnik in regulacija: od 300 €

_____________________

Skupaj: od 3.200 €

Izračuni letnih stroškov ogrevanja in primerjava

Povprečna poraba v sodobni izolirani stanovanjski hiši (do 140 m2) na leto:

140 m2 x 25 kWh/m2/leto = 3.500 kWh/leto,
3500 kWh / 6,92 kWh = 505 l propana letno,
+ ogrevanje sanitarne vode (poraba sanitarne vode predstavlja enak strošek kot ogrevanje za tričlansko družino).
_______________________

Skupaj 1.280 € na leto*

*Upoštevana je cena propana/l april 2022

 

Primerjava stroškov toplotne črpalke in plinske peči, vključno z investicijo, v obdobju 10 let

Plinska peč: 1.280 €* x 10 let + 3200 € (začetna investicija) = 16.000 €
Toplotna črpalka: 680,00 €* x 10 let + 8.200 € (začetna investicija) = 15.000 €

Izračun pokaže primerljiv strošek ogrevanja, ki pa v primeru uporabe UNP ne zahteva tako velike začetne investicije. Seveda pa lahko ogrevanje z UNP kadarkoli dopolnimo v hibriden sistem, ki vključuje toplotno črpalko.

*Upoštevani so povprečni letni stroški ogrevanja (cena april 2022).

Kaj sestavlja strošek ogrevanja?

Ko izbirate nov sistem ogrevanja in ob tem primerjate različne možnosti, upoštevajte dolgoročni vpliv na prihranke. Strošek investicije sestavlja več faktorjev.

  • Začetna investicija

    Nakup peči, kotla ali toplotne črpalke lahko pogojuje tudi dodatnemu strošku investicije v nove naprave ali dodatna dela.
  • Montaža sistema

    Novo napravo je potrebno vgraditi in povezati v sistem ogrevanja. Pri ponudnikih preverite, koliko znaša strošek montaže in ali je vključen v ceno.
  • Strošek energenta in prihranek

    Glede na izbrani sistem ogrevanja so različni tudi letni prihranki ter prednosti in slabosti različnih energentov. Preverite prednosti UNP.
  • Vzdrževanje in amortizacija

    Vsaka naprava ima življenjsko dobo. Najdražje naprave niso vedno najbolj zanesljive, nadomestni deli pa pogosto dražji in težje dobavljivi.

Pomemben dejavnik končne cene je seveda tudi udobje. Skrbi in delo s spravilom lesa je sicer lahko odlična rekreacija, a zahteva precej časa in opreme oziroma orodja. V primeru ogrevana s peleti ali kurilnim oljem pa potrebujemo nekoliko več prostora za skladiščenje ali pa »pridobimo« neprijetne vonjave v teh prostorih.

V aktualnih časih bi morali v obzir vzeti tudi okoljski vidik. UNP velja tudi za enega najbolj čistih fosilnih goriv, saj ob njegovem izgorevanju nastaja bistveno manj CO₂, pepela in drugih prašnih delcev kot pri drugih fosilnih gorivih. Druga pomembna stvar, ki govori v prid UNP-ja, pa je zanesljiva dobava in oskrba v trenutku, ko ga potrebujemo, saj nismo odvisni od nikakršnega omrežja. Tega drugi energenti ne morejo zagotoviti. Prav zato sta preprosta uporaba in zanesljiva dobava še bolj odločilnega pomena v negotovih razmerah.


Kondenzacijske peči za enostanovanjsko hišo stanejo od 1.900 evrov in poleg same peči pri Butan plinu vključujejo še osnovno montažo. Uporabnik pa mora upoštevati še določen del stroškov za samo instalacijo. Izbiramo lahko med različnimi proizvajalci opreme in modeli, ki v osnovi zagotavljajo enak cilj.  Uporabnikom Butan plina so na voljo z možnostjo plačila na do 12 obrokov preko direktne bremenitve. 
V primeru hibridnega sistema, kjer se cene gibajo od 6.400 € za kondenzacjski kotel in črpalko z montažo, pa je uporabniku na voljo plačilo na do 18 obrokov
 

2. S pametnim investiranjem do prihrankov energije 

 Najbolj preprosta in hitra pot do prihrankov energije v primeru ogrevanja na plin prinaša zamenjava kotla. Kondenzacijska tehnologija velja za eno bolj učinkovitih energetskih rešitev in prinaša tudi do 108 % izkoristek naprav ter do 20 % prihranek energije na letni ravni.

Plinsko ogrevanje s pomočjo kondenzacijske tehnologije spada med stroškovno najugodnejše, najvarčnejše in tehnološko najbolj izpopolnjene ogrevalne sisteme. Zakaj? Velika prednost kondenzacijskih kotlov je v tem, da energijo, ki je shranjena v gorivu, praktično v celoti pretvorijo v toploto. Sodoben plinski kondenzacijski kotel deluje v nižjem temperaturnem režimu, zaradi česar so toplotne izgube peči in toplotne izgube z odvedenimi plini minimalne v primerjavi s klasičnimi napravami. Kondenzacijski kotel skoraj v celoti izkoristi toploto iz dimnih plinov in jo pretvarja v ogrevalno toploto. Dodatno pa taka naprava ponuja tudi večjo varnost, saj zajema zrak zunaj objekta.

V zadnjih letih so se mnogi zaradi relativno ugodnih cen električne energije na trgu odločali za nakup toplotnih črpalk. Tudi to UNP omogoča, v primeru sodelovanja s toplotno črpalko govorimo hibridnem sistemu, stroški plinskega kondenzacijskega kotla in črpalke pa se gibajo od 6.000 €. 


3. Priložnosti za dodaten prihranek 

Varčno delovanje kateregakoli ogrevalnega sistema je možno samo takrat, ko zmanjšamo toplotne izgube stavbe. Tukaj je potrebna primerna izolacija – ovoj podstrehe in/ali mansarde ter ostalih stavbnih površin (pa naj bo opečna, lesena ali montažna),  zamenjava oken in vrat oziroma stavbnega pohištva. Več o tem kako se lotiti prenove preberite v 4 ključni koraki, kako poskrbeti za bolj varčen dom

 

Prenova doma | načrtovanje | par

Višina razpoložljivih sredstev in način življenja običajno spišejo odgovor oziroma načrtujejo rešitev vsakega posameznika glede izbire energenta in vključevanju sodobnejše opreme. Vsekakor je lahko že manj zahtevna investicija, kot je nakup sodobnejšega kotla, korak do prihrankov v novi kurilni sezoni.