Na arhiv novic

2. 03. 2022 Blog  | Ogrevanje

Prenova doma in varčevanje z energijo: 4 ključni koraki, kako poskrbeti za bolj varčen dom

Prenova hiše
Varčevanje je pomemben dejavnik za številne družine, a vendar je težko razmišljati o prihrankih, kadar so za njih najprej potrebne investicije. To še posebej pride do izraza pri sanaciji oziroma prenovi stanovanjske hiše. Vprašanje, ki se nam vedno znova poraja je, ali bo varčevanje z energijo oz. energetski prihranki upravičili strošek izbrane rešitve in v koliko časa se nam investicija povrne. 

Da vam pomagamo pri tej neznanki, smo za vas pripravili nekaj nasvetov, kje začeti in kaj so tiste bistvene točke prenove, na katerih lahko najbolj vplivamo na izboljšanje energetske učinkovitosti stare hiše. Pri tem pa se je potrebno zavedati, da so ukrepi za zagotavljanje učinkovite rabe energije praviloma medsebojno povezani in njihovega končnega učinka ni mogoče obravnavati izključno na podlagi analize vsakega ukrepa posebej, ampak z upoštevanjem rezultatov celotnega izbranega koncepta učinkovite rabe energije. Vsekakor pa je pri prenovi smotrno najprej s pomočjo strokovnjakov temeljito preučiti, kje  so največje toplotne izgube, in se šele nato lotiti obnove po izdelanem načrtu.

Prenova po fazah ali celovita prenova?

Življenjski cikel prenove je v povprečju 25 let, zato gre pri večini ljudi za življenjski projekt, v katerega vložijo leta prihrankov ali zadolžitev, zato se ga je potrebno lotiti načrtno in preudarno. Nekateri se ga lotevajo po fazah, strokovnjaki pa zaradi medsebojnega vplivanja različnih dejavnikov, raje svetujejo celovito obnovo, pri kateri se v enem projektu izboljša energetsko učinkovitost na več ravneh.

Energetski prihranki ob prenovi hiše izolacija

Prvi korak: Določite potrebne izboljšave izolacije oz. »ovoja« vaše hiše

Največ energije se v starih stavbah izgubi zaradi slabe izoliranosti sten, starih, slabo izoliranih in vgrajenih oken in podstrešja oz. strehe, zato se običajno strokovnjaki prenove najprej lotijo tam. Včasih je potrebna tudi sanacija dimnika in izolacija balkona - balkon namreč predstavlja toplotni most, kjer uhaja toplota. Pri stavbnem pohištvu kot so okna in vrata je bolj kot prava izbira novih oken - ki dandanes večinoma dosegajo visoke izolativne vrednosti, - pomembna sama vgradnja oken. Vsi stiki med zidom in okenskim okvirom morajo biti namreč dobro zatesnjeni.

Kadar želimo hišo zaščititi pred vlago in vdorom meteornih vod, pa v projekt vključijo tudi hidroizolacijo kleti oz. temeljev hiše. Pri fasadi poleg izolacijskega materiala izberemo tudi zaključni sloj, oboje pa je treba prilagoditi sami stavbi, saj enoznačnega odgovora glede najboljšega materiala ni. Če imamo denimo hišo z majhnimi okni, bomo za izolacijo izbrali material, pri katerem z manjšo debelino izolacijskega materiala dosežemo večje energetske prihranke. 

Katere dele hiše je torej potrebno izolirati za energetske prihranke?

  • Stene oz. fasado (po potrebi tudi dimnik in balkon)
  • Stavbno pohištvo kot so okna in vrata
  • Podstrešje in streho
  • Hidroizolacija temeljev hiše oz. kleti

Pri izolaciji ne smemo pozabiti na težavo plesni in zadrževanja vlage – ta se bo zunaj bolj zadrževala na hrapavi fasadi, v notranjosti hiše pa lahko za boljšo prezračenost razmislimo o vgradnji v sistem rekuperacije. 

Drugi korak: Izberite pravo peč za svoj dom

Kondenzacijska peč velja za eno bolj učinkovitih energetskih rešitev. Sodobna kondenzacijska tehnologija namreč prinaša do 108 % izkoristek naprav ter do 20 % prihranek energije na letni ravni. Plinsko ogrevanje s pomočjo kondenzacijske tehnologije spada med stroškovno najugodnejše, najvarčnejše in tehnološko najbolj izpopolnjene ogrevalne sisteme. Zakaj? Velika prednost kondenzacijskih kotlov je v tem, da energijo, ki je shranjena v gorivu, praktično v celoti pretvorijo v toploto.

Če je učinkovitost nizkotemperaturnih naprav od 89 do 93 %, standardnih peči od 64 do 70 %, lahko v primeru kondenzacijskih peči govorimo od 104 do 108 % izkoristkih.

Ali ste vedeli?

Povračilo same investicije je odvisno od ogrevalnega sistema, izolacije stavbe in nekaj drugih dejavnikov, a se v povprečju na račun sodobnejše tehnologije na letni ravni prihrani do 20 % energije. 

Stroški in povračilo investicije

Kondenzacijske peči za enostanovanjsko hišo stanejo od 1.800 evrov in poleg same peči pri Butan plinu vključujejo še osnovno montažo. Izbiramo lahko med različnimi proizvajalci opreme in modeli, ki v osnovi zagotavljajo enak cilj.

Sodoben plinski kondenzacijski kotel deluje v nižjem temperaturnem režimu, zaradi česar so toplotne izgube peči in toplotne izgube z odvedenimi plini minimalne v primerjavi s klasičnimi napravami. Kondenzacijski kotel skoraj v celoti izkoristi toploto iz dimnih plinov in jo pretvarja v ogrevalno toploto. Dodatno pa taka naprava ponuja tudi večjo varnost, saj zajema zrak zunaj objekta. 

Kondenzacijske peči dosegajo standardno moč med 24 in 60 kW. Prednost plinskih kondenzacijskih kotlov je tudi njihova velikost, saj njihova majhnost omogoča, da je peč mogoče postaviti v vsak predel prostora. Delujejo zelo tiho in niso moteče v samem prostoru. Lahko je nameščena tako v klet kot tudi v katerikoli drug prostor objekta. 
Kondenzacijska tehnologija velja za enega bolj izpopolnjenih sistemov ogrevanja z optimalnimi izkoristki energenta in majhno količino emisij, saj ne izpušča prašnih delcev.

Še večje prihranke - kar do 45 % na letni ravni - in optimalno rešitev pri prenovi hiše, pa prinašajo hibridni sistemi. Hibridni sistem poleg uporabe kondenzacijskega kotla in ogrevanja na plin, vključuje tudi toplotno črpalko in ponuja predvsem večjo zanesljivost obratovanja, saj lahko v primeru izpada enega vira ogrevanje v celoti prevzame drugi vir. V vsakem primeru lahko torej ena ali druga tehnologija pokrije morebiten popolni izpad dobave energije oz. energenta ali tehnične okvare enega ali drugega sistema. Sistem je zasnovan tako, da uporabniki v nobenem primeru ne bi občutili preklopa med sistemi.

Tako kot kondenzacijski kotli kot hibridne rešitve so prilagodljivi na obstoječ sistem ogrevanja, kot je talno, stensko ali radiatorsko. Pomembni prednosti takih sistemov ogrevanja sta poleg prihrankov tudi tiho delovanje in preprosta uporaba.

Varčna žarnica

Tretji korak: Prezračevalni sistemi ali rekuperacija ter razsvetljava

Rekuperatorji so prezračevalne naprave, ki imajo vgrajen zračni prenosnik toplote s katerim zmanjšamo energijske prezračevalne izgube na minimum. Prezračevalna naprava je v sklopu ostalih elementov prezračevalnega sistema v prvi vrsti namenjena zagotavljanju kvalitetnega bivalnega okolja v smislu odvajanja viškov vlage, vonjav, škodljivih snovi in CO₂ ter dovodu svežega zraka bogatega s kisikom. Z zračenjem z odpiranjem oken ne moremo dosegati usmerjenega gibanja zraka in tako doseči optimalne prezračenosti vseh prostorov, oken ne odpiramo dovolj pogosto, ob zračenju pa izgubljamo dragoceno energijo skozi odprto okno. 

Na večjo energetsko učinkovitost stavbe pa bomo vplivali tudi s smotrno izbiro energetsko učinkovite razsvetljave. Dandanes je pogosto na mestu tudi odločitev za avtomatizacijo sistemov oz. domotiko. Na primer: luči se lahko samodejno izklapljajo s senzorji gibanja; posamezni prostori se lahko ogrevajo, hladijo oziroma zračijo glede na njihovo dejansko uporabo. Domotika in avtomatizacija stavb lahko omogočata prihranek energije, povečata učinek ogrevalnega sistema in optimalno uporabo obnovljivih virov energije. 

Par prenavlja stanovanje

Četrti korak: Preverite ponudbo subvencij

Ko enkrat določite velikost obnove in svoje investicije, preverite kakšne so možnosti, da za prenovo pridobite finančne spodbude za energetske obnove objektov. Eko skladi imajo običajno na voljo različne možnosti za pridobivanje subvencij, praviloma pa tudi precej stroge zahteve glede vgrajenih materialov, naprav in same vgradnje, zato se včasih bolj splača kombinirati posamezne ukrepe, npr. ukrep za toplotno izolacijo fasade, za toplotno izolacijo strehe, za menjavo oken in za menjavo kurilne naprave. 

Za pridobitev sredstev je navadno treba predložiti tudi določeno dokumentacijo, zato je pomembno, da ob obsežnejši energetski prenovi v projekt vključite projektantski in strokovni nadzor, ki ga opredeljujejo predpisi o graditvi objektov.

Majhne spremembe v naših navadah pa ne bodo prinašale le prihrankov za gospodinjstvo, ampak bodo na dolgi rok doprinesle tudi k bolj trajnostnim in okolju prijaznim spremembam.

V Butan plinu vam s svetovanjem lahko pomagamo pri izbiri optimalnih sistemov ogrevanja bodisi samostojno, ali sodelujemo z izbranim projektantom. Kakorkoli pa se že boste odločili, vam pri prenovi želimo vso srečo!


Bodite obveščeni
Prejmite naše e-novice