Na arhiv novic

11. 10. 2023 Blog  | Ogrevanje

Kako se pripraviti na novo ogrevalno sezono?

Butan plin UNP dostava Krvavec
Čeprav nas oktober zaenkrat razvaja s toplo jesenjo, je treba pred prvimi nizkimi temperaturami in s tem začetkom nove ogrevalne sezone poskrbeti, da bo naš dom topel tudi pozimi. Z ustrezno pripravo lahko poskrbite za učinkovito in varčno ogrevanje svojega doma, posledično pa seveda za udobno bivanje v hladnih mesecih. V tem članku vam predstavljamo nekaj nasvetov, kako se pripraviti na novo ogrevalno sezono.

1. Pregled in servisiranje ogrevalne naprave

Pred začetkom ogrevalne sezone je priporočljivo, da pregledate in servisirate opremo za ogrevanje. To vključuje kurilno napravo, radiatorje, peči, kaminske vložke ali druge sisteme ogrevanja. Pokličite strokovnjaka, da pregleda vašo opremo, očisti morebitne saje ali druge nečistoče ter preveri, ali vse deluje pravilno. Redno vzdrževanje zagotovi učinkovito delovanje in zmanjša možnost okvar v času ogrevalne sezone. Zavedajte se, da imajo vse ogrevalne naprave določeno amortizacijsko dobo, zato je primerno, da še pravočasno razmislite o možnosti menjave in nakupa nove ogrevalne naprave. V Butan plinu strankam nudimo bogato paleto kondenzacijskih kotlov in hibridnih rešitev ogrevanja, ki nudijo do 20-odstotne (kondenzacijski kotli) ali celo do 40-odstotne (hibridne rešitve) prihranke na letni ravni.

Kaj je hibridna rešitev?

Hibridni sistem je napredna rešitev ogrevanja in hlajenja pri katerem sodelujeta dva vira energije - toplotna črpalka in UNP. Sistem v danih pogojih izbere vir energije glede na najboljši izkoristek ter tako zagotavlja pomembne prihranke energije. 

2. Preverite toplotno izolacijo svojega doma

Dober izolacijski sloj vam bo prihranil dragoceno energijo in denar. Preverite, ali so okna, vrata, stene in streha ustrezno izolirani. Preverite tesnost oken in vrat ter po potrebi zatesnite morebitne razpoke. Toplotne izgube so ena glavnih težav pri ogrevanju, zato bo dobra izolacija pripomogla k ohranjanju toplote v vašem domu.

termostat za radiator

3. Nastavite termostat

Pravilno nastavite termostat za ogrevanje. Določite primerno temperaturo, pri kateri se vam zdi bivanje v prostoru udobno, in zmanjšajte temperaturo, ko niste doma ali spite. Nižje temperature ponoči ali med odsotnostjo prihranijo energijo. Če imate možnost, razmislite o pametnem termostatu, ki omogoča programiranje ogrevalnih intervalov glede na vaš urnik.

Izberite pravo temperaturo

Ogrevanje z UNP

Izberite pravo temperaturo za svoje udobje

4. Preverite plinsko napeljavo

Če dom ogrevate z utekočinjenim naftnim plinom (UNP), preverite plinsko napeljavo. Prepričajte se, da so cevi in priključki v dobrem stanju in da plin ne pušča. Vonj po plinu ali nenavadni zvoki pri prižiganju plinskih naprav so zgovorni znaki, da je treba preveriti napeljavo in opremo.
Strokovni pregled naprave in instalacij vam lahko zagotovi usposobljeno osebje. V zadnjih časih pa se žal pogosto dogaja, da se nepridipravi pretvarjajo, da v imenu dobavitelja oz. priznanega dobavitelja izvajajo strokovne preglede. Pridejo nenapovedano in želijo vstopiti v vaš dom. Če se za pregled napeljave ali trošila niste dogovorili, potem je smotrno, da preverite, če je obiskovalec res to, za kar se predstavlja, še predno ga spustite v svoj dom. Bodite previdni in pokličite podjetje oz. dobavitelja ter preverite, če obisk res izvaja njihov pooblaščeni delavec.

Popis števca
Strokovno osebje lahko opravi pregled naprave in instalacij.

Spoznajte telemetrijo

Če se želite razbremeniti skrbi poznega naročanja plina, se lahko naročite na telemetrijo oz. daljinsko odčitavanje zaloge plina. Interes za storitev telemetrije lahko oddate na spletnem obrazcu. 

5. Naročite zadostno količino energenta

Če za ogrevanje uporabljate UNP, kurilno olje, drva ali druge vrste goriva, pravočasno naročite ustrezne zaloge za celotno ogrevalno sezono. Če vam bo goriva med sezono zmanjkalo, je dobro vedeti, da urgentna dostava energenta običajno predstavlja dodaten strošek, prav tako je v izrednih vremenskih razmerah (snežni zameti ipd.) dostava lahko onemogočena oz. je treba nanjo čakati tudi nekaj dni.

Da vas ne bi skrbelo, če imate zadostno količino plina v plinohramu, se lahko odločite za storitev daljinskega odčitavanja zaloge. Prednosti storitve so:

  • S telemetrijo vam ne bo več potrebno skrbeti za stanje zaloge v vašem plinohramu, saj zalogo spremljamo mi in vedno pravočasno zagotovimo dobavo. Tako vas razbremenimo skrbi poznega naročanja energenta, ki je bistven za vašo dejavnost. S telemetrijo dobava in pravočasna dostava UNP postaneta naša odgovornost in zaveza.
  • V primeru nenavadnih odstopanj ob uporabi (morebitne okvare, puščanja ipd.) bomo v Butan plinu to zaznali in vas opozorili. S preventivnimi ukrepi tako preprečimo morebitne izgube in škodo.

Pravočasno naročite energent

Plin za ogrevanje naročite še preden se temperature spustijo pod ničlo. To enostavno uredite prek spletnega obrazca.

6. Naročite dimnikarja in poskrbite za čiščenje odvodov

Zagotovite, da so dimniki in odvodi za odpadne pline čisti in neovirani. Redno čiščenje odpadnih plinov je ključno za preprečevanje nevarnosti zaradi kopičenja saj ali drugih nečistoč v dimnikih. Tako boste poskrbeli za varnost in nemoteno delovanje svoje ogrevalne opreme.

7. Spremljajte porabo energije

Redno spremljajte porabo energije za ogrevanje. Pregled porabe strankam Butan plina na ogrevanju sedaj omogoča uporabniški portal Moj Butan plin, v katerem je lepo prikazana sama poraba energenta. Za čim točnejšo statistiko je smotrno, da vsak mesec sproti odčitate in oddate dejansko stanje števca (pri odjemu na m3). Če pa strošek ogrevanja raje enakomerno porazdelite na vse mesece v letu, se odločite za pavšal. V Butan plinu vsako leto v aprilu opravimo popis števcev. To pomeni, da naša ekipa popisovalcev obišče vsa odjemna mesta ter popiše dejansko stanje, posledično pa stranke prejmete dobropise ali račune, kadar stanje plačil odstopa od dejanske porabe. V dopisu vam skupaj z aprilskim računom pošljemo tudi predlog pavšalne količine plina, ki ga obračunamo glede na vašo porabo v preteklem letu. Spremljanje porabe vas bo spodbudilo k varnejši rabi energije, pavšalni obračun pa vas bo razbremenil večjih stroškov v tistih najbolj mrzlih mesecih leta.

Z ustrezno pripravo in vzdrževanjem boste zagotovili učinkovito in varčno ogrevanje svojega doma v prihajajoči ogrevalni sezoni. Upoštevajte zgornje nasvete in uživajte v toplem in udobnem domu tudi v hladnejših mesecih.


Vstopite v Moj Butan plin

V uporabniškem portalu boste lahko spremljali svojo porabo, vsak mesec oddali stanje števca in imeli celovit pregled prejetih računov, dobropisov in bremepisov. Registrirajte se v Moj Butan plin in preverite!