Butanplin

Poslovni forum v okviru pobude Tri morja

V okviru srečanja vrha Treh morij se je v Sloveniji med 5. in 6. junijem zbralo devet predsednikov držav in več sto gospodarstvenikov. Omenjena pobuda je nastala, da bi zmanjšali energetsko odvisnost srednjeevropskih držav od Rusije.

Ob robu dvodnevnega vrha omenjene pobude je potekal tudi poslovni forum. Slednjega se je udeležilo okoli 600 udeležencev iz več kot 40 držav. Cilj poslovnega foruma je po besedah predsednika Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Boštjana Gorjupa spodbuditi nadaljnji gospodarski in družbeni razvoj držav, vključenih v iniciativno treh morij, krepitev medsebojnega sodelovanja, pa tudi sodelovanja v širši evropski regiji in globalno.

K obstoječim izzivom iz preteklega foruma – energetike, transporta in digitalizacije – kot ključnega sektorja za izboljšanje delovanja gospodarstva in povečanje blaginje celotne družbe, so letos dodali še inovativnost.

Srečanja se je v okviru razprave o energetskih izzivih udeležil tudi Mitja Štoka, direktor LNG v družbi Butan plin, ki je izpostavil stanje na področju dajatev alternativnih pogonskih goriv za tovorna vozila – kot je LNG ter s tem povezanih subvencij za prevoznike. Sicer so udeleženci bili sklepčni, da je pridobivanje, distribucija in poraba energije dramatično povezana s podnebnimi spremembami. Zato je prav na energetskem področju nujno izkoristiti inovativne pristope.

AKTUALNE AKCIJE