Butanplin

IZBRALI STE PRAVO

S prijazno jeklenko je življenje bolj udobno, enostavno in varno.

Zelena jeklenka je nižja in lažja. Vsaka jeklenka je ustrezno pregledana, preizkušena in čista.

Z Zeleno jeklenko pa je povezana še cela paleta ugodnosti ter udobje, zaradi katerega je kuhanje z njo pravi užitek.

PREDNOSTI

Zelena jeklenka prinaša številne prednosti.

Zelena jeklenka v vsako gospodinjstvo prinese občutek zanesljivosti, varnosti ter zadovoljstva. Na ventilu ima nameščeno zaščitno folijo, s katero vam jamčimo, da:

 • jeklenka ustreza vsem varnostnim standardom,
 • je v njej ustrezna količina plina,
 • v vaš dom vstopi pravilno polnjena, vzdrževana in čista.

Zelena jeklenka je lahko polnjena s propanom ali mešanico butana in propana, v vsakem primeru je to jasno označeno na vaši jeklenki.

Zelena jeklenka se od vseh ostalih razlikuje tudi po značilnem videzu in številnih prednostih. Poleg zelene barve je, za lažjo namestitev, opazno nižja (520 milimetrov), zaradi visokokakovostnega jekla pa ob enaki količini plina tudi lažja.

Manjša teža Zelene jeklenke pa ne pomeni, da je v njej manj plina. Ker je izdelana iz visokokakovostnega jekla, je ob enaki količini plina občutno lažja. Odslej jo boste lahko še lažje nosili, saj ima nova serija kar dva ročaja. Tara (velika črna številka, odtisnjena na jeklenki) vam pove, koliko tehta prazna embalaža. Če ji prištejete še natanko 10 kilogramov, kolikor je v Zeleni jeklenki plina, dobite skupno težo Zelene jeklenke.

Dimenzije Zelene jeklenke: višina 520 mm, premer 300 mm.

Zelena jeklenka je posebna tudi v tem, da jo vedno spremlja vrhunska storitev, ki vam zagotavlja visoko raven udobja in zadovoljstva.

NAKUP IN DOSTAVA

Navadite se na udobje!

NAKUP PLINA

Na Zeleno lahko preklopite udobno, hitro in enostavno.

Stare oranžne smo nadomestili z Zelenimi jeklenkami, saj lahko tako jamčimo standardizirano kakovost, preverjeno varnost ter redno čiščenje oziroma vzdrževanje jeklenke. Same jeklenke vam ni treba kupiti, saj jo prejmete v neomejen najem.

Za podrobnejše informacije oziroma naročila vam je na voljo brezplačna telefonska številka 080 2005, svoje vprašanje ali naročilo na dom pa nam lahko zelo enostavno in hitro posredujete kar preko tega spletnega obrazca.

Spodaj poiščite vam najbližjega pooblaščenega prodajalca Zelenih jeklenk.

POSTOPEK ZAMENJAVE

Če imate še vedno oranžno jeklenko, jo lahko za Zeleno zamenjate:

 • ob dostavi na dom,
 • na več kot 500 prodajnih mestih po Sloveniji ali
 • v trgovini Butan plin v Ljubljani (Verovškova 70), Izoli (Polje 6a), Mariboru (Perhavčeva 31) in Kranju (Ulica Mirka Vadnova 8).

Ob zamenjavi bomo odkupili vašo staro jeklenko v vrednosti 3 € in odkupnino zadržali kot del kavcije, ki jamči za vračilo Zelene jeklenke. Za prejem Zelene jeklenke morate tako doplačati še 15 € razlike do polne kavcije, ki znaša 18 € in se v primeru vračila Zelene jeklenke v celoti izplača.

Primer pravilno izpolnjenega kavcijskega kupona

Če doma nimate jeklenke, prejmete Zeleno jeklenko ob plačilu 18 evrov kavcije, ki se vam v primeru vračila Zelene jeklenke s potrdilom v celoti brezobrestno izplača.

Vračilo Zelene jeklenke in izplačilo kavcije je možno izključno na sedežu družbe Butan plin, v njenih poslovnih enotah (Ljubljana, Izola, Kranj) in prek dostave na dom po vsej Sloveniji. Več informacij na brezplačni številki 080 2005.

NAJBOLJ DOSTOPNA JEKLENKA V SLOVENIJI

Številna pooblaščena prodajna mesta skrbijo za to, da je Zelena jeklenka vedno v vaši bližini. Na voljo vam je tudi razvejana mreža dostavljavcev, ki vam jo v najkrajšem času pripeljejo na dom, kamor koli v Sloveniji. Usposobljen in prijazen dostavljavec vam bo jeklenko brezplačno prinesel, pravilno namestil, preveril napeljavo ter prav tako brezplačno zamenjal tesnilo.

Zelena jeklenka omogoča kuhanje z okolju prijaznim virom energije. Plin vam lahko ponudimo tudi v 5-kilogramskih jeklenkah, priročnih turističnih jeklenkah s 3 ali 2 kg plina (primerno za kampiranje!) ter v drugih posebnih izvedbah jeklenk, ki so primerne za plinske kuhalnike, svetilke, rezervne plinske kartuše in podobno. Preverite ponudbo na Verovškovi 70 v Ljubljani, kjer vam lahko med drugim tudi napolnijo vašo turistično jeklenko.

Za podrobnejše informacije oziroma naročila vam je na voljo brezplačna številka 080 2005, svoje vprašanje ali želje pa nam lahko zaupate tudi preko spleta.

HITRA DOSTAVA NA DOM

Prednosti dostave:

 • naročila 24 ur na dan, 365 dni v letu na brezplačni telefonski številki 080 2005 in 080 1115,
 • dostava v najkrajšem možnem času – v Ljubljani vsak dan v roku 2 ur, drugje vsak teden, ponekod tudi vsak dan,
 • brezplačen priklop in menjava tesnila,
 • neskončno udobno, vedno zanesljivo in varno,
 • zbiranje točk z Zeleno kartico ugodnosti,
 • plin v vsaki 11. jeklenki brezplačno.

PRODAJNA MESTA ZELENE JEKLENKE

Poiščite vam najbližjega pooblaščenega prodajalca Zelenih jeklenk.

Z razvejano mrežo pooblaščenih prodajalcev skrbimo, da so vam povsod po Sloveniji na voljo varne, pravilno polnjene, vedno čiste ter vzdrževane Zelene jeklenke. Bistveno krajša pot do nove jeklenke in številne ugodnosti so dobri razlogi, da še naprej kuhate z Zeleno.

   VARNA UPORABA

   Naj bo varnost na prvem mestu.

   Zelena jeklenka je nezahtevna za vzdrževanje in enostavna za uporabo, kuhanje z njo pa hitro, udobno ter zdravo.

   Zeleno jeklenko uporabljajte izključno v pokončnem položaju. Za popolno izgorevanje plina in značilni modri plamen predvsem zagotovite, da bo v prostoru dovolj zraka. Do nepravilnega izgorevanja navadno pride prav zaradi pomanjkanja zraka oziroma slabega mešanja plina in zraka v plinskih napravah. Kadar je zraka premalo, gori plin z oranžnim namesto z modrim plamenom. Temperatura plamena je takrat nizka, nastajajo črne saje in ogljikov monoksid.

   Če plina dalj časa ne boste uporabljali, zaprite ventil na jeklenki. Pozorni bodite tudi pri menjavi jeklenke. Vsakič zamenjajte tesnilo ter z milnico preverite tesnost plinske napeljave. Uporabljajte regulator tlaka plina – značilno okrogel člen, ki se privije na jeklenko. Z njim reducirate in vzdržujete enakomeren tlak plina na plinski napravi. Izhodni tlak najlažje merite z manometrom.

   • Garancija brezhibnosti
   • Priklop
   • Navodila za uporabo
   • Vzdrževanje in varovanje
   • Za brezhibnost vaše Zelene jeklenke skrbi množica ljudi.

    RazvilI smo celovit sistem, ki skrbi za tehnično brezhibnost Zelenih jeklenk. Zaradi tega vam lahko jamčimo, da bo vaša jeklenka vselej varna, čista in brezhibna.

    Preden je naprodaj, gre vsaka Zelena jeklenka skozi 3 kontrolne procese – pred polnjenem, med polnjenjem ter med končnim pregledom, ko strokovnjaki preverijo tesnost ventila.

    Avtomatska polnilnica poskrbi, da je jeklenka napolnjena z natanko 10 kilogrami plina.

    Vsaka Zelena jeklenka dobi na koncu na ventil še posebno varnostno folijo, ki vam zagotavlja, da je jeklenka uspešno prestala vse varnostne teste, da je pravilno polnjena in da izpolnjuje zahtevne evropske standarde.

    Prav vse jeklenke pa so opremljene tudi z navodili za varno uporabo, opozorilno etiketo o nevarnih snoveh ter listkom o prevozu nevarnega blaga.

   • Priklopi na zeleno!

    Malenkosti so tiste, ki poskrbijo, da je vaše rokovanje z Zeleno jeklenko popolnoma varno.

    Utekočinjeni naftni plin, s katerim je napolnjena Zelena jeklenka, je okolju in gospodinjstvom prijazen energent. Pri dostavi na dom vam Zeleno jeklenko strokovno ter brezplačno namesti naš dostavljavec.

    Če se boste priklopa lotili sami, za varno uporabo upoštevajte nekaj preprostih navodil:

    • Med priključevanjem jeklenke nikdar ne kadite ali uporabljajte odprtega ognja.
    • Ko je Zelena jeklenka prazna, ugasnite porabnik in zaprite ventil na jeklenki. Odvijte priključne matice na jeklenki, ki ima levi navoj. Ko odvijete matico, na jeklenko privijte slepo varovalno matico ter prazno jeklenko odnesite.
    • Pred priključitvijo novo jeklenko postavite na pravo mesto, tako da po pritegnitvi matice priključna cev ni preveč napeta. Pri priključevanju pazite, da z orodjem ne povzročate iskrenja. Ko jo boste hoteli priključiti, najprej zamenjajte tesnilo, pri tem bodite posebej previdni, da tesnilo med priključevanjem ne izpade.
    • Ko je jeklenka priključena, odprite ventil in z milnico preverite tesnost plinske napeljave. Če se pojavijo mehurčki, zaprite ventil na jeklenki ter jo odnesite na prosto, prostor pa takoj dobro prezračite. Do uhajanja pride zaradi slabe pritegnitve matice, poškodovanega tesnila ali če jeklenka ne stoji pravilno glede na priključek.

    V primeru okvare oziroma reklamacije pokličite 080 2005, ob reklamaciji priložite račun.

   • Zelena jeklenka bo v vaše gospodinjstvo prinesla občutek zanesljivosti, varnosti in zadovoljstva.

    Preprosta navodila za varno uporabo.

    • Prepovedano shranjevati v prostoru, nižjem od okoliškega terena.
    • Jeklenka se lahko uporablja samo v pokončnem položaju.
    • Najvišja dovoljena temperatura jeklenke je 40 °C.
    • Ob daljši prekinitvi uporabe plina zaprite ventil na jeklenki.
    • Pri vsaki menjavi zamenjajte tesnilo in preverite tesnost spoja z milnico.
    • Poskrbite za redne preglede plinske napeljave na vsake 3 leta.
    • Cev menjajte na 2 leti, regulator tlaka na 3 leta.
    • Gumijasta cev mora biti na regulator in trošilo pritrjena z objemkami. Tesnost plinske napeljave preverite z milnico. Če se pojavijo mehurčki, zaprite ventil na jeklenki, odnesite jo na prosto in prezračite prostor; ne uporabljajte naprav pod električno napetostjo, stikal, telefona in odprtega plamena.

    Zeleno jeklenko lahko kadarkoli vrnete na pooblaščenih prodajnih mestih Butan plina. Več informacij na 080 2005 in www.buntanplin.si. V primeru okvare oziroma reklamacije pokličite 080 2005, reklamaciji obvezno priložite račun.

   • Pregledana in varna.

    Vsaka Zelena jeklenka je skrbno pregledana in vzdrževana, naj bo taka tudi pri vas doma.

    LOKACIJA

    Bodite previdni pri izbiri lokacije za svojo Zeleno jeklenko. Prepovedano jo je shranjevati v prostoru, nižjem od okoliškega terena, saj je plin težji od zraka in se ob morebitnem puščanju zadržuje pri tleh. Shranjujte jo v prostoru, kjer ni možnosti, da se segreje nad 40° C. V gospodinjstvu shranjujte največ tri jeklenke z zmogljivostjo polnjenja 10 kilogramov in še eno jeklenko, katere zmogljivost polnjenja ne presega 5 kilogramov. V kuhinji imate lahko le eno jeklenko z 10 kilogrami plina.

    Pri vsaki menjavi Zelene jeklenke zamenjajte tesnilo, ob dostavi na dom bo to za vas brezplačno opravil naš dostavljavec. Poskrbite za redne preglede plinske napeljave – na vsake tri leta. Cev menjajte na dve leti, regulator tlaka, ki reducira ter vzdržuje enakomeren tlak, pa na tri leta.

    V PRIMERU NESREČE

    Utekočinjeni naftni plin je okolju in uporabniku najbolj prijazno gorivo, a je tudi vnetljiv, v določeni mešanici z zrakom celo eksploziven, zato morate biti pri delu z njim previdni.

    Če začne plin uhajati v zaprtem prostoru, boste to takoj zaznali zaradi specifičnega vonja, primešanega plinu. Odprite okna ter prostor dobro prezračite, nato poiščite netesno mesto, pri tem si pomagajte z milnico. Če uhajanja ne morete locirati, vonj pa je vse močnejši, nemudoma zaprite ventil jeklenke in jo odnesite na prosto ter nas o tem obvestite. Če zaznate plin zjutraj ob prihodu v prostor, ne prižigajte luči ali kako drugače ustvarjajte možnost vžiga. Prostor dobro prezračite ter pričnite z iskanjem napake oziroma zaprite ventil jeklenke.

    Zaradi uhajanja plina lahko pride do požara ali eksplozije. Zelo pogosto se v medijih uporablja napačen izraz ‘eksplozija jeklenke’, eksplodira namreč puščajoč plin, pomešan z zrakom. V večini primerov v prostoru, v katerem je prišlo do eksplozije, ostane ožgana, a cela jeklenka. Plinske požare se gasi z ročnim gasilnim aparatom na gasilni prah ABC ali na ogljikov dioksid. Če pride do požara na jeklenki, zaprite ventil na jeklenki in močan plamen bo takoj ponehal. Jeklenko odklopite ter odnesite na prosto.

    Kakršno koli drugo gorenje pogasite z gasilnim aparatom ali vodo kot običajen požar. Če pa pride do požara na plinski instalaciji, zaprite uhajanje plina na jeklenki in začnite z gašenjem gorečega materiala. V primeru, da uhajanja plina ne morete zapreti, je bolje obvladati plamen z določene razdalje ter ga pustiti kontrolirano goreti.

    V primeru okvare oziroma reklamacije pokličite 080 2005, ob reklamaciji priložite račun.

   Odkrijte ugodnosti v naši reviji