Na arhiv novic

8. 12. 2022 Blog  | Novice podjetja  | Ogrevanje

Zanesljiva oskrba z energijo

Dostava plina cisterna ogrevanje
Utekočinjen naftni plin (UNP) ostaja eden najčistejših fosilnih goriv, ki v aktualnih razmerah ponuja zanesljiv ter priročen vir energije.

V danih razmerah je za uporabnike vedno bolj pomembna zanesljiva dobava ter fleksibilnost energenta. Utekočinjen naftni plin (UNP) je ob sodelovanju s sodobnimi ogrevalnimi napravami možno kombinirati z drugimi viri, kar prinaša dodatno optimizacijo stroškov. Ker v primeru uporabe UNP nismo odvisni od kakršnegakoli omrežja, so možnosti uporabe raznolike, primeren je tudi za težje dostopna območja.

UNP velja za enega najbolj čistih fosilnih goriv, saj ob njegovem izgorevanju nastaja bistveno manj CO₂, pepela in drugih prašnih delcev kot pri drugih fosilnih gorivih. Druga pomembna stvar, ki govori v prid UNP-ja, pa je zanesljiva dobava in oskrba v trenutku, ko ga potrebujemo, saj nismo odvisni od izgradnje omrežja, kot je recimo to potrebno v primeru zemeljskega plina. Odlikuje pa ga tudi preprosta uporaba.

Dostava UNP cisterna Slovenija

Utekočinjen naftni plin

Enostavno dostopen energent za vaš dom

Kakšna je razlika med zemeljskim (ZP) in utekočinjenim naftnim plinom (UNP)?

Poleg same razlike v sestavi plinov je pomembna razlika v načinu distribucije. Za dobavo zemeljskega plina je potrebno izgrajeno omrežje – plinovod, ki povezuje različne porabnike z osrednjim dotokom plina v Evropo. Sicer je tako utekočinjenemu naftnemu plinu kot zemeljskemu plinu skupno to, da sta sestavljena iz ogljikovodikov, vendar pa se bistveno razlikujeta po fizikalno-kemijskih lastnostih ter tudi po energijski vrednosti.
Glavni sestavini utekočinjenega naftnega plina sta plina propan in butan, pri čemer se navadno uporabljata čisti propan ali mešanica propana in butana v različnih razmerjih. Povezanost družbe Butan plin z mednarodnim okoljem omogoča stabilno oskrbo z energijo.

Butan plin plinohram

Hibridni sistemi

Ponudba hibridnih sistemov - toplotne črpalke s plinskim kondenzacijskim kotlom - je v primerjavi s plinskimi kotli nekoliko dražja, a zagotavlja visoke prihranke na letni ravni.

Optimizacija stroškov ogrevanja

UNP je sicer pogovorno prepoznan kot dražji energent, vendar je investicija v primerjavi z ogrevanjem na denimo toplotne črpalke veliko manjša. Uporabnik UNP-ja namreč nima večjih dodatnih stroškov, saj dobi posodo za hrambo plina v najem, prav tako pa ni odvisen od izgradnje dragega plinskega omrežja.
Zamenjava starejše plinske peči s kondenzacijsko je najhitrejša pot k optimizaciji ogrevanja ter k pomembnim prihrankom energije na letni ravni, tudi do 20 %. Še več - do 45 % energije na letni ravni pa lahko prihranimo s hibridnimi sistemi, ki poleg UNP vključujejo še dodaten vir ter glede na dane razmere uporabijo najbolj optimalnega.

Kondenzacijske peči

Preverite široko ponudbo kvalitetnih kondenzacijskih peči oz. kotlov priznanih proizvajalcev kot so Bosch, Viessmann, Daikin, Bereta in drugi, na naših spletnih straneh.

Bodite obveščeni
Prejmite naše e-novice