Preskoči na vsebino
Na arhiv novic

21. 05. 2024 Blog  | Jeklenke

Kaj morate vedeti za varno uporabo plinske jeklenke?

Zelena jeklenka z dostavnim vozilom Butan plin

Ne glede na to, ali uporabljate zemeljski ali utekočinjeni naftni plin v jeklenki, je varnost na prvem mestu. Izvajanje preventivnih ukrepov je zato ključnega pomena za zagotavljanje varne uporabe plinskim sistemov v vsakdanjem življenju.

Vas zanima več o varnosti plinske jeklenke?

Prenesite varnostni vodič o uporabi plinske jeklenke

Vedno več ljudi se odloča za kuhanje na plin 

Navada je železna srajca. Pri tistih družinah, v katerih so že stare mame in mame kuhale na plin, se je običajno ta navada prenesla tudi na mlajše generacije, ki cenijo prednosti kuhanja na plin. Hkrati pa so se plinski štedilniki izkazali za trpežne in preproste za čiščenje in vzdrževanje. Ena od možnih težav steklokeramičnih ali indukcijskih plošč so namreč mehanske poškodbe, kot so praske, če dno posode ni čisto, ali razpoke in zlomi, ki jih povzročijo močni udarci ali padci posode.

Utekočinjeni naftni plin (UNP) v jeklenki je zaradi svoje mobilnosti in preproste dostopnosti odlična rešitev oskrbe z energijo. Dandanes si res težko predstavljamo življenje brez elektrike. Toda pritisk na električno infrastrukturo je vedno večji, saj so vremenski pojavi vedno bolj nenadni in nenavadni, kar lahko pripelje do nenapovedanih izpadov električne energije. V takih primerih je plin idealna rešitev za kuhanje ali ogrevanje, saj je neodvisen od omrežja in zanesljiv energent v vseh temperaturnih pogojih.

Ne nazadnje pa je kuhanje na plin »in« in modna muha vseh ljubiteljev kuhanja. Preverite sami naslednjič, ko boste spremljali svojo najljubšo kuharsko tekmovanje na televiziji.

Prednosti kuhanja na plin

Glavni prednosti kuhanja na plin sta hitra priprava hrane in takojšnje ogrevanje, saj kuhanje poteka na odprtem plamenu, kjer sami nastavljamo jakost kuhanja. Hiter odziv, večja izbira posode, predvsem pa večja raznolikost načinov kuhanja so prednosti, ki jih cenijo kuharji v profesionalnih kuhinjah. Plinsko kuhalno ploščo uporabljamo za pripravo skoraj vseh vrst jedi, sodobni modeli plinskih štedilnikov pa imajo vgrajena varovala za preprečevanje uhajanja plina ob morebitni ugasnitvi plamena.

Nasvet za večjo varnost

Če vam prekipi čez rob lonca, lahko pri plinskem štedilniku preprosto obrnete gumb in ugasnete plamen ter s tem preprečite nezgodo. 
Plinski štedilnik kuhanje na plin

Kako varno uporabljati plin in plinska trošila, da preprečimo nesrečo?

Čeprav je v zadnjem času vse več govora o tem, da je plin nevaren, ni tako. Glavni vzrok za nesreče je predvsem zastarela plinska inštalacija in kot posledica tega uhajanje plina. Če poskrbimo za vse preventivne ukrepe, kupujemo plin pri pooblaščenem prodajalcu in redno vzdržujemo plinsko napeljavo, je vsak strah popolnoma odveč. Za celovit vpogled zagotavljanja varnosti ob rokovanju s plinskimi jeklenkami, si prenesite Varnostni vodič o uporabi plinske jeklenke.

  • Redni servis oziroma preventivni pregledi plinske inštalacije.

Preventivni pregledi so priporočljivi na obdobje dveh let, ko se pregleda in oceni stanje plinske cevi in plinskega regulatorja. Opravi se test plinotesnosti, zamenjajo se vsa tesnila in prečistijo šobe in gorilniki. Zaradi zamaščenih šob na štedilniku oziroma prisotnosti maščobe v šobah ali na njih se lahko pojavijo sajasti lonci, saj plinski štedilnik nima pravega razmerja mešanja plina z zrakom.

  • Redna menjava tesnila na jeklenki.

Priporočamo, da tesnilo zamenjate ob vsaki menjavi plinske jeklenke (tesnilo je v plastični varnostni matici), cev in regulator pa na 5 let (leto menjave je zapisano na cevi). Klasična dolžina cevi je 1,5 metra. Če potrebujete cev, daljšo od 3 metrov, mora biti kovinska ali bakrena. Za cev, odrezano »po meri«, ali nasvet, kako rešiti vašo konkretno situacijo, se lahko oglasite v trgovini Butan plin na Verovškovi 70. 

  • Pravilen priklop jeklenke.

Preverite 10 korakov za varen in pravilen priklop plinske jeklenke. Če bi raje videli, da priklop jeklenke in menjavo tesnila izvede naš izkušeni dostavljavec, lahko to storitev naročite skladno z veljavnim cenikom ob naročilu plina ali med dostavo. 

Ali ste vedeli?

Plin v jeklenki je težji od zraka, zato se jeklenke praviloma ne sme hraniti v kletnih prostorih. V primeru puščanja se namreč plin zadržuje pri tleh, zračenje prostora pa je težavno. 

  • Pravilno shranjevanje jeklenke.

Zeleno jeklenko uporabljajte izključno v pokončnem položaju. Za popolno izgorevanje plina in značilen modri plamen zagotovite, da bo v prostoru dovolj zraka. Do nepravilnega izgorevanja po navadi pride prav zaradi pomanjkanja zraka oziroma slabega mešanja plina in zraka v plinskih napravah. Takrat plin gori z oranžnim plamenom, temperatura plamena je nizka, nastajajo pa črne saje in ogljikov monoksid.

Varna vožnja in uporaba jeklenk v avtodomu

Varno tudi v avtodomu

Ne pozabite na varno prevažanje jeklenk v avtodomu

  • Nakup jeklenke pri zanesljivem dobavitelju.

Za tehnično brezhibnost plinske jeklenke skrbi mnogo ljudi. Preden je naprodaj, gre vsaka Zelena jeklenka skozi tri kontrolne procese – pred polnjenjem in med njim (npr. zagotovitev ravnotežja med tekočim in plinastim delom) ter med končnim pregledom, ko strokovnjaki preverijo tesnost ventila. Svetujemo, da jeklenko kupujete le pri zanesljivem dobavitelju ali pooblaščenem prodajalcu, saj so tveganja, povezana z nezakonitimi praksami, prevelika in lahko vodijo tudi do nesreč. Preverjeno Zeleno jeklenko lahko kupita ne več kot 300 prodajnih mestih po vsej Sloveniji, ali jo naročite prek dostave na dom.

Ali ste vedeli?

Plin v jeklenki se v različnih temperaturnih razmera širi  oz. krči, zato  je pravilna napolnjenost jeklenke še posebej pomembna. Če je jeklenka napolnjena preveč, lahko ob višjih temperaturah tlak v njej nevarno naraste. Nikar ne varčujte na svoji varnosti in kupite plin pri pooblaščenem prodajalcu!

  • Uporaba jeklenke le za namene, za katere je bila namenjena, in upoštevanje proizvajalčevih navodil.

Ob nakupu Zelene jeklenke prejmete obešanko z navodili za shranjevanje in varen priklop jeklenke. Varnostni nasveti, informacije in videoposnetki z navodili za priklop in preverjanje tesnosti jeklenke ter intervencijska številka za nujne primere so na voljo na spletni strani.


Zelena jeklenka z regulatorjem in cevjo
Prenesite varnostni vodič o uporabi plinske jeklenke
Prenesite